Educant en l'autonomia

Les persones al nèixer sóm essers indefensos i dependents. Necesitem de l'ajuda de l'adult per a tot.
Te que ser un dels nostres principals objectius ensenyar als infants a ser autònoms en la seva vida diària. Amb aixó no només conseguim que puguin ser més independents, si no que la seva autoestima creix al veure que ells també són capaços de fer el mateix que fan els nens més grans o els seus pares.

Els infants aprenen a ser autònoms a través de les petites activitats diaries que van surgint a casa o a l'escola. A vegades, els pares s'anticipen als moviments dels nens al pensar que ells encara no són capaços, que es poden fer mal o simplement per comoditat.

Hem de ser conscients de les capacitats de cada nen i deixar-lo fer segons el seu nivell. S'ha de donar l'oportunitat a l'infant de fallar, equivocar-se, acertar o estar més temps. 

Es pot fomentar l'autonomia amb diverses activitats del dia a dia, com agafar el biberó quan prenen la llet, a rentar-se amb l'esponja a l'hora del bany, a mocar-se, a cordar-se la roba, a menjar solet, rentar-se el cul desprès d'anar al wc, etc.

En aquest video podem veure com ensenyen a una nena de 9 mesos a menjar sola. Fins i tot utilitza un got de vidre. Si estem a prop i utilitzem objectes a la seva mida, no tenim perquè tenir por.

Les activitats del dia a dia que per a un adult poden semblar insignificants, ben treballades  ajuden als infants a poder tenir uns bons hàbits i a fomentar l'autonomia dels petits.



Comentaris