Translate

dilluns, 18 d’agost del 2014

L'autonomia infantil - Habilitats de la vida diària



L'autonomia infantil és la capacitat de l'infant per poder decidir per si sol, i resoldre les situacions diàries en què es troba, sense necessitat d'ajuda per part de l'adult.

Aquestes habilitats pràctiques per a la vida diària es necessiten per a portar a terme les activitats del dia a dia, com per exemple, rentar-se les dents, abocar líquids, parar la taula, etc. 
S'ha d'aprofitar les ganes d'aprendre i la gran capacitat d'imitació dels adults que tenen els infants, sobretot els menors de 6 anys.

howwemontessori

Tant a les escoles bressol com a les escoles que segueixen el mètode Montesori, les habilitats pràctiques del dia a dia o hàbits, ocupen un lloc molt important dins la rutina escolar, això hauria de continuar durant el temps que els infants estan a casa, ja que la repetició afavoreix l'infant des de molts punts de vista:

- Des del punt de vista emocional i afectiu: El fet de no saber què passarà en cada moment representa una font important d’angoixa per als nens quan arriben per primer cop a l’escola. Viure diàriament les mateixes seqüències d’activitats elimina la incertesa de què passarà, i els dóna seguretat i confiança.

- Cognitivament: mantenir una seqüència estable de fets i activitats que els permeti anticipar allò que després acaba succeint produeix un efecte de comprensió de l’entorn. També els permet anar lligant unes activitats amb d’altres: saben que seure a taula i posar-se el pitet forma part d’un tot més ampli que és el dinar. Així comencen a establir relacions lògiques entre els esdeveniments, i a fer més complexa la seva xarxa cognitiva. 

- La vivència del temps i la formació de nocions temporals rudimentàries: A poc a poc van creant la noció d’abans i després, del pas del temps, que aniran delimitant i precisant durant la resta de l’etapa (i durant tota la vida).

- En l’àmbit de les capacitats de relació, acceptar i integrar-se amb normalitat en la pauta i el ritme de la vida quotidiana a l’aula i ha casa, és un exercici de convivència i d’adaptació a l’entorn social.

- Des del punt de vista de les habilitats motrius, la repetició de les activitats i comportaments ajuda el nen a assolir-les. 

(Font: IOC)

howwemontessori



Hem de tenir en compte que les cases no estan pensades per als infants (wc, mobles, etc. no estan a la seva alçada), per això a la web Golden reflections blog ens donen unes quantes idees per a fomentar aquestes l'autonomia infantil a casa, seguint el mètode Montessori:

Ens recomana posar a l'alçada de l'infant tots els estris que pugui necessitar i ens dóna aquestes idees:

Al bany 

- Tenir un tamboret al costat o prop de la pica perquè el nen pugui rentar-se les mans de forma independent.
- Tenir el raspall de dents del teu fill i la pasta de dents al seu abast perquè pugui rentar-se les dents.
- Incloeu una tovallola i la tovalloleta al seu abast.
- Anima al teu fill a rentar-se sol durant l'hora del bany.
- Tenir un raspall o pinta al seu abast.

howwemontessori
Dormitori 

- Tenir la roba que fa servir sovint al seu abast.
- Permet que el teu fill esculli la seva pròpia roba i vestir-se, només ajudant-lo si és necessari.
- Tenir les joguines preferides del teu fill i llibres a l'abast i accessibles.
- Si el teu nen/a encara porta bolquers, tenir bolquers i tovalloletes humides al seu abast perquè el teu fill les porti quan l'hagin de canviar.

howwemontessori
livingmontessorinow

Cuina 

- Tenir una àrea específica on el nen tingui els seus propis estris per menjar, plats, tasses, etc., on pugui arribar-hi.
- Tenir snacks (siguin preparats o de fàcil preparació) a la zona inferior de la nevera.
- Incloeu una escombra de la mida del nen, el pal de fregar, o altres articles de neteja accessibles per a què l'infant pugui ajudar en la neteja.
- Inclogui al seu nen en la mesura del possible en la preparació d'aliments, ja que són capaços de fer-ho.

howwemontessori
howwemontessori

howwemontessori
howwemontessori

howwemontessori

Sala / Zona lúdica 

Tenir un espai per a les joguines preferides del nen/a a una alçada on arribi, per exemple, a la part inferior de les prestatgeries de la sala.

howwemontessori
howwemontessori 
howwemontessori 
livingmontessorinow
livingmontessorinow

Ús recomano la pàgina web How We Montessori, és d'on he tret gran part de les fotos i hi ha un munt d'informació sobre activitats per als infants i sobre l'autonomia. El millor és que es pot mirar per edats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada