Translate

dimecres, 15 d’abril del 2015

Idees per al joc simbòlic


joc-simbolic-dramatic-play-pretend-play-juego-simbolico
Com ja haviem comentat anteriormentel joc simbòlic es caracteritza per imitar accions de la vida quotidiana del món dels adults.

Aquest tipus de joc ajuda al infant a:
  • Desenvolupar la imaginació i la creativitat.
  • Aprendre a expressar sentiments.
  • Aprendre a decidir i a buscar alternatives diferents per superar els obstacles.
  • Desenvolupar la intel·ligència emocional i la racional.
  • Assumir tradicions i valors d'identitat cultural.
  • Aprendre a situar-se i exercir diferents rols.

A continuació us presento unes propostes de joc simbòlic que us poden ajudar a preparar racons a l'aula o com a idea quan els nens estan aburrits a casa:

Científics: Jugar a ser científics, a més de ser molt divertit, ajuda als infants a practicar amb les mesures i el traspas de líquids, experimentar amb la barreja de colors i els materials sòlids i líquids, etc.

Per a aquest joc es necessita una taula baixa (així serà més difícil el vessament de líquids al terra), pots, xeringues, culleres, compte gotes, etc.
Per a les barreges es pot utilitzar bicarbonat, xampú, aigua amb colorant, etc.
Una bata i unes ulleres acabaran de donar el toc realista al joc!
notimeforflashcards

Cafeteria: Aquesta activitat la recordo com de les més divertides quan jugava de petita, tot i que nosaltres en comptes de cafè feiem Cacaolat!

La cafeteria és un joc per fer al pati, ja que com més s'embruta més divertit és. Es necessita sorra, aigua, sabó, gots, teteres, culleres, etc.
Els infants poden estar hores fent barreges de sorra amb aigua, fent escuma amb el sabó i servint cafè als seus clients.
happyhooligans

Restaurant de pasta: Amb uns quants espaguetis i estris de cuina es pot practicar la psicomotricitat fina i el llenguatge i entretenir-se una bona estona.

Per al restaurant es necessita una taula baixa i cadires, devantal, plats i coberts de joguina, una olla i escurridor i unes pinces per a espaguetis.
La pasta són espaguetis reals, uns quants d'ells tenyits amb colorant alimentari.
whereimaginationgrows

Veterinari: Per a fer un hospital veterinari es necessita peluixos, estris de metge de joguina (si en teniu), pals de polo, llanternes, màscares, paper de wc i tires de roba.
cbc


Correus: Jugar a ser carter pot ser una bona activitat per a practicar la lecto-escriptura. 

Amb fulls de colors es fan sobres i s'escriu el nom de cada membre de la família o companys de l'aula. Si l'infant encara no domina la lectura millor afegir una foto al costat del nom, aixó l'ajudarà a reconeixer les lletres i ha relacionarles amb les persones. 
Per a fer més divertit el joc es pot possar un barret especial al carter :)

Ara només cal escriure les cartes! Si el nen/a no sap escriure pot fer dibuixos, fer veure que escriu o li podem escriure nosaltres el text que ell/a vulgui. La resta de família també pot escriure missatges, això farà el joc més divertit i interesant.
Sobretot no ens hem d'oblidar de possar el nom de la persona a qui va dirigida la carta en un lloc ben visible!

Ara, el carter ha de possar cada carta al sobre corresponent. L'infant a de mirar el nom de la persona a qui va dirigida la nota i el nom escrit al sobre per a relacionar les paraules que són iguals. Al principi pot necessitar una mica d'ajuda. Es pot aprofitar per practicar amb ell el so de les inicials de cada nom.
Els nens més grans poden escriure cartes ells mateixos i practicar l'escriptura.

Aquesta activitat és una mica com un mur de Facebook però en real :)
howweelearn

Pizzeria: Una pizzeria ens permet crear pizzes de tots els sabors que podem imaginar. Si cliqueu sota la foto s'explica com fer una pizza i ingredients amb papers i cartulines.
filthwizardry

Floristeria: Les botigues ajuden a practicar als infants amb les logico-matemàtiques i el llenguatge a través dels diferents rols de botiguers i clients.

Per a fer una floristeria es necesiten flors de plàstic, un lloc on possar aquestes, calculadora, paper i llàpis.
modernparentsmessykids

Zona d'higiène: Preparant una zona d'higiène per a les nines els infants practiquen amb el llenguatge i les parts del cos i a més treballen la psicomotricitat fina i la empatia.

En una taula es possa una petita tovallola que farà de canviador, una banyera per a nines (si volem que sembli que te aigua es pot possar una mica de paper de seda de color blau), esponges, pots de sabó i colònia buits, bolquers per a prematurs (o bolquers per a nines o de tela), tovalloles per aixugar a la nina desprès de bany i una caixa de tovalloletes humides (aquesta es pot emplenar amb retalls de tela o draps vells).
Si es vol acabar de completar el joc podem afegir xeringues i pals de polo per a fer una revisió mèdica.
happyhooligans

Òptica: Fer una òptica pot ajudar als infants que portaran ulleres a familiaritzar-se amb les proves que els faran i de pas es pot practicar la lectura i l'aprenentatge de l'alfabet a través de els pòsters de lectura (aquells que comencen amb símbols o lletres grans i que cada cop van reduint la mida).

Les ulleres es poden fer amb neteja pipes o utilitzar ulleres velles o de joguina.
El stand d'ulleres amb una caixa de cereals i oueres.
Els pòsters es poden agafar de google o crear el nostre.
castleviewacademy

Apicultora: Jugar a ser apicultor pot ser un bon mètode per a treballar les abelles i com es fa la recolecció de la mel.

Primer es fan les cel·les de les abelles, es poden fer pintant de groc plàstic de bombolles i fent la impressió en un full (si clickeu el peu de la foto està explicat amb més detall). Quant la impressió estigui seca s'endreça dins d'una caixa amb arxivadors, un full per arxivador.

Un barret i un mocador semi-transparent serviran com a protecció, i una tetera per a dormir a les abelles (els apicultors fan servir fum per a dormir els insectes, i el vao d'una tetera recorda aquesta acció).
stillplayingschool

Mariners: Només cal una cistella de la roba, llençols i cartró per anar-se a la mar! Recordo que quant erem petites la meva germana i jo també feiem baixells al sofà i al balancí. Només calía decidir si el sofà era un baixell pirata o un transatlàntic :D
innerchildfun

Verduleria: Una verduleria amb vegetals reals apropen als infants a aquests aliments. Al sentir el tacte i les olors dels aliments i poder-los manipular, fa que siguin més receptius a l'hora de menjar-los.

Per a fer-la es necesiten vegetals, un organitzador de joguines o estanteria, cistelles i calculadora.
Es pot aprofitar per fer la "compra" a la nostra botigueta particular jus abans de possar-nos a cuinar, i convidar als infants a preparar els aliments :)
fantasticfunandlearning

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada