Aula Montessori

Maria Montessori proposava que els infants, en comptes d'aprendre a partir d'una lliçó explicada per la mestra, a tots els nens a l'hora, els infants havien d'actuar sobre un entorn facilitat per l'educadora i que fos com una segona casa per a ells.
Aula Montessori

Amb aquest objectiu, va amoblar les aules amb objectes adaptats a les mides i força dels infants: petites cadires, tauletes, tovalloles, vaixella, etc.
Aquestes coses no nomès eren petites, si no que prou lleugeres per a que els petits les poguessin agafar, canviar de lloc, portar al jardí, etc.

Normalment, a les cases, està pler d'objectes que els infants tenen prohibit tocar, sobretot si estan sols, com figuretes, mobles de la cuina, el renta mans, les olles i paelles, etc. Montessori propossa portar a l'aula tots aquests objectes, en comptes d'omplir-la de pupitres i joguines cares, i deixar que els infants interactuïn amb tot aixó. 

Així que en una aula Montessori, els nens i nenes poden parar la taula, rentar els plats, preparar el menjar o rentar roba. A més, és molt important en aquest mètode, que els infants es facin càrrec de la neteja de l'aula i els elements que hi ha en ella, cosa que provoca que els petits cuidin més d'aquests objectes i s'els fasin seus.
Aula Montessori

Les escoles Montessori, també anomenades "Cases dels infants", solen estar adaptades al nivell econòmic de la zona, pero l'ideal seria que s'assemblesin el més possible a una casa.
Un jardí amb porxada permetria que els infants puguessin portar-hi tauletes i dinar allà, fer-hi la migdiada o jugar sense por del sol o la pluja.
Classe Montessori

També han de tenir un quarto per al treball intel·lectial (l'aula) on aniran a donar les diferents habitacions dedicades al lavàbo, menjador, saleta, habitació per a treballs manuals, gimnàs i sala de descans.

A l'aula s'ha de tenir un armari baix on els petits puguin possar a sobre objectes de decoració com figuretes, flors, etc. i ha dins guardar el material didàctic comú de tota la classe.
communityplaythings
També s'ha de tenir un petit armari amb calaixos individuals, on els infants podran guardar les seves coses personals.
montessoritraining
A les parets hi ha d'haver pissarres col·locades a la mida dels nens, per a què puguin dibuixar o escriure, i làmines o quadres que puguin ser canviats de tant en tant.
Rentant la pissarra
L'aula ha de tenir un espai lliure on els infants podran estendre petites estores per a treballar amb el material didàctic a terra sempre que ho vulguin.
Aprenent els noms dels animals

A la saleta d'estar, és on els infants podran fer la xerradeta lliurement, reunir-se, jugar, fer música, etc. Es posaran tauletes i sofàs, i hi ha les parets estands per a què els nens puguin posar estàtues, fotos, etc. i testos amb plantes per cuidar. També es posaran llibres i instruments musicals.
Aprofitant la llum que entra per la finestra per a llegir un conte

Al menjador, a més de posar taules, cadires i armaris accessibles als infants, es posarà vaixella, coberts, tovalles i tovallons, gots, etc.

Al Wc hi haurà un armariet o perxa per a cada infant. També han de tenir renta mans amb sabó, raspall de dents i tot el que necessitin per a la seva higiene (tot això a la mida dels infants).
Aquesta nena ajuda a una companya a possar-se les sabates

En conclusió, els infants s'han de vestir-se, rentar-se, netejar els seus estris i els comuns tots sols.
Rentant els estris de cuina


+ Fotos d'una escola Montessori:
Infant batent ous

Jugant a terra

Aprenent els noms dels insectes

Rentant les finestres

Exercici de llenguatge
Activitat musical a l'estora
Infant preparant-se per fer una activitat de vessament de líquids

Treballant amb el material didàctic a les estores

Preparant les estovalles per dinar
Preparant el berenar

Berenant

L'hora de dinar

Cuinant

Activitat de fer collarets (psicomotricitat fina)

Pintant



Rentant-se les mans i disfrutant del tacte del sabó i les bombolles



Cuinant

thefreechild

Escola Montessori a Viena 1932


(Algunes de les fotos són de Little Bluestem Montessori, que ofereix un ambient Montessori.)

Comentaris