Les rutines - Imprimibles

Perquè són importants les rutines en la vida de l'infant? Els ajuda a augmentar la seva confiança.


Uns horaris fixos en les seves activitats diàries, sobretot els primers anys, els ajuda a augmentar la seva confiança i seguretat. Saber l'ordre de les coses, el que han de fer després, els dóna tranquil·litat.

Imagineu l'estat d'ansietat al que arribarien els adults, si no sabessin a quina hora comença el seu horari laboral, a quina hora plegaran, o quina feina han de fer aquell dia...

L'infant triga uns quants anys a tenir una noció real del temps. Ells entenen el temps en relació a les activitats que es fan abans o després. 
De Els dies de la setmana, de Dàmaris Gelabert



Cap als 3 anys comencen a entendre certes expressions temporals relacionades amb la vida familiar com «espera un moment», «afanya't», «es fa tard»...
És comú que sàpiguen expressar certes categories temporals tot i que de forma vaga i, de vegades, equivocada. «Demà» pot significar per a ells el mateix que «l'any que ve» i a vegades fins i tot diran «ahir» volent dir «demà».


Cap als 5 anys, l'infant comença a entendre el: ara, després, demà, etc. Fins aleshores, viuen en el concepte de present.

La primera noció temporal que adquireixen és la diferència entre el dia i la nit.  Ajudarà molt als peques que marquem aquests dos moments amb uns rituals fixos (un bany i un conte a les nits i la mateixa cançó, per exemple, als matins). D'aquesta forma, per repetició, comprenen que hi ha un ordre cronològic en el desenvolupament de les coses.
De la cançó Bon dia, de Dàmaris Gelabert

A poc a poc seran capaços de controlar de forma aproximada el temps que transcorre entre l'esmorzar i el dinar i entre el berenar i el sopar. Les diferents activitats diàries i els seus horaris són una important referència temporal per a ells. Mantenir les rutines diàries els permet preveure què passarà després.

L'adquisició d'hàbits es porta a terme en els dos primers anys, la qual cosa no és difícil, ja que des que neixen solem establir certs horaris relacionats amb:

  • Higiene: un bany diari al final del dia seguit d'un massatge relaxant proporciona al nen relaxació alhora que compartim aquest moment del dia amb el nostre petitó.
  • Alimentació: fixar uns horaris relacionats amb els àpats és important doncs determina altres activitats com les sortides, l'oci, el son.
  • Somni: els nens necessiten dormir un nombre d'hores, el descans per a ells és vital. Posar-los a dormir sempre a la mateixa hora i amb una rutina fixada contribuirà a un somni plaent i reparador. A mesura que s'acosti l'hora d'anar a dormir és convenient realitzar activitats com llegir o fullejar un conte, jocs més tranquils. El moment previ d'anar a dormir ha de ser agradable i relaxat.
  • A mesura que creixen incorporem més rituals, com poden ser les sortides al parc, després el col·legi o guarderia, d'aquesta manera anem conformant el seu petit univers. I així els nens, des de petits, saben com serà el seu dia, quines activitats realitzaran. Tenir aquesta certesa evita pors i inseguretats.

No hem de ser inflexibles, les rutines estan per seguir però sense obsessionar-nos, sense mirar a tota hora el rellotge. Es tracta del fet que els nens aprenguin a ser responsables amb les activitats del dia, però amb un cert marge.

Amb l'arribada del cap de setmana els horaris es relaxen, però no hem d'oblidar que els nens necessiten continuar amb unes pautes similars perquè en iniciar la setmana no arrosseguin cansament. Variar els horaris en pocs dies pot suposar confusió, i fins i tot trastocar el seu estat d'ànim. No és estrany que els nens pateixin irritabilitat, se'ls alteri el ritme de la son o fins i tot la gana si variem molt les seves rutines d'un dia per l'altre.

IMPRIMIBLES


Per ajudar amb les rutines i els hàbits de la vida diària, hem preparat uns imprimibles per a casa i l'escola, que ajudaran als nens i nenes a saber que "passarà després".

Perquè durin més, els podeu plastificar, a més, d'aquesta manera es pot escriure a sobre amb retoladors de pissarra Vileda.

AGENDA PERSONAL: En aquesta agenda es poden posar les activitats de la setmana i apuntar coses importants del mes.

Es pot posar la foto de l'infant a dalt a l'esquerra.


ACTIVITATS DEL DIA: Amb aquest imprimible, a l'infant se li fa més fàcil saber que va abans i després. També el podem personalitzar (imatges soltes a baix).





ACTIVITATS AMB PUNTS: En aquest imprimible, es poden apuntar les vegades a la setmana que l'infant aconsegueix fer l'activitat correctament. Se'l pot oferir un petit premi si aconsegueix fer-ho tot, com anar a veure una peli al cine o comprar uns caramels.
També hi ha un personalitzable.


 


SEQÜÈNCIES S'ACTIVITATS AMB PUNTS: En aquest imprimible es marquen les seqüències d'activitats a fer i inclou un espai per a punts.



CLIPS D'ACTIVITATS: Aquí es proposen diferents activitats que es poden imprimir i retallar per a enganxar lliurement per a crear un horari, segons l'edat de l'infant.



+info: Rutines

+info: Noció del temps i l'espai en infants
GuardarGuardar

Comentaris

  1. L'enllaç per a descarregar els imprimibles no funciona

    ResponElimina
  2. molt interessant però .. El fitxer que heu sol·licitat no existeix. ¿? no descarrega

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, em sap greu... ara mateix no sé per què hi ha aquest problema. Pots descarregar les imatges en format jpg. directament des de la pàgina. Espero poder arreglar-ho aviat. Gràcies per avisar!

      Elimina
  3. Hola! La descarrega no em funciona a mi tampoc

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova a baixar directament la imatge. Gràcies per l'avís!

      Elimina
  4. Està molt bé! Moltes gràcies pel material👏🏻👏🏻👏🏻

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada