Control del cos - psicomotricitat gruixuda

Les activitats de psicomotricitat gruixuda han de ser una part vital de la vida de l'infant.

Aquest tipus d'activitats ajuden als nens a cremar l'excés d'energia, el que els permet concentrar-se millor a l'aula.
També ajuden al desenvolupament d'habilitats socials quan els nens treballen i juguen cooperativament en els jocs. Quan els nens juguen a jocs de grups s'està treballant els torns i el fet de compartir amb els altres.

A més, practiquen la consciència espacial, el control del cos, l'equilibri, la lateralitat i enforteixen la musculatura.

A l'hivern es tendeix a estar més estona en llocs tancats pel mal temps. Per si no podeu sortir a jugar a fora, us portem unes quantes activitats de psicomotricitat gruixuda un cop preparat l'espai.

A TRAVÉS DE L'ARC DE SANT MARTÍ
Activitat perfecta per a treballar el pensament estratègic, la consciència espacial, el control del cos, i l'equilibri.

Deixarem un espai lliure al centre de l'aula rodejat de cadires on teixirem el nostre arc de Sant Martí fet amb serpentines de colors.

Els infants estaran alineats en un extrem de l'habitació i l'educador/a els convidarà a passar a través de l'arc de Sant Martí per torns sense tocar, trencar o moure les serpentines.

teachpreschool
teachpreschool

ESPIRÒGRAF HUMÀ
L'espirògraf és aquell joc de cercles de plàstic amb forats col·locats a diferents llocs de la seva superfície on col·locaves un bolígraf i els feies rodar creant dibuixos a través de la repetició d'un mateix patró.
Aquesta activitat consisteix a convertir l'infant en un d'aquests jocs.

Primer el deixarem jugar amb un espirògraf per a què es faci la idea del mecanisme.


espirògraf 
Un cop l'infant conegui com funciona l'espirògraf l'oferirem una superfície gran i llapis de colors, i el convidarem a rodar sobre ell mateix mentre dibuixa. Segons la situació dels seus braços crearà un patró o un altre.
myrtleandeunice
myrtleandeunice


PASSEIG PER ELS COIXINS
Per a aquesta activitat només necessiteu col·locar a terra coixins i coixins de sofà.
L'exercici pot servir tant per als infants que gategen com els que ja caminen, ja que enfortirà les seves cames, treballaran la lateralitat i practicaran l'equilibri.

Deixarem que els infants gategin, caminin o corrin al seu gust per sobre els coixins. Podem crear jocs de curses i transportar objectes d'un costat a l'altre sense que caiguin.


pinkoatmeal
pinkoatmeal



CREUAR BRAÇOS I CAMES
Aquest exercici és per practicar la lateralitat i enfortir les extremitats.

Pots fer aquesta activitat amb nadons mentre cantes cançons o dius les parts del cos. Fes que l'infant toqui intencionadament el peu esquerre amb la mà dreta, i viceversa.

teachmama 
Amb els grans també es pot practicar aquest joc, l'infant ha de tocar el genoll esquerre amb el colze dret i viceversa. És més complicat del que sembla!
teachmama

PASSAR LA PILOTA
Aquest joc és per a treballar la lateralitat.

Situarem als infants en cercle o en línia. Aquests s'hauran de passar una pilota sense separar gaire els braços del seu cos.
teachmama


EL CAMÍ QUE ESCLATA
En aquesta activitat prepararem tres camins amb plàstic de bombolles. Tots ells estaran enganxats a terra amb cinta de doble cara.

El primer tindrà folis de colors a sota, que indicaran a l'infant per on va el camí i que donaran l'oportunitat d'anar anomenant els colors.

Sota el segon camí de plàstic de bombolles, posarem fustes d'un cert gruix o qualsevol material que l'infant pugui notar al trepitjar.

En el tercer camí només farem servir el plàstic de bombolles.

Podem inventar diferents jocs utilitzant aquests recorreguts.

teachpreschool
teachpreschool


EL JOC DE LES CADIRES
Aquest joc és un clàssic i no ocupa gaire espai. Es tracta de posar tantes cadires com nens/es hi hagi menys una en dues rengleres.

Posarem música i els infants hauran de ballar al seu ritme al voltant de les cadires. L'educador/a pararà la música aleatòriament i els infants hauran de seure.
Qui es queda sense cadira serà eliminat.

teachpreschool


LÍNIES
Aquesta activitat dóna l'oportunitat d'introduir vocabulari nou sobre el tipus de línies i és una bona manera de començar una activitat de preescriptura.

Prepararem a terra, amb cinta adhesiva de colors tot un seguit de línies: ondulants, rectes, en zig-zag, etc.
Deixarem que els infants explorin les diferents formes de les línies recorrent la cinta adhesiva caminant, saltant o a peu coix.

Més tard podem dibuixar les línies sobre un paper.

teachpreschool
teachpreschool
teachpreschool


DAU D'ACCIONS
Farem un dau gegant utilitzant una caixa quadrada. L'omplirem de paper de diari per a donar-li més pes i la precintarem amb cinta adhesiva.
Un cop feta dibuixarem fletxes sobre ella.

Els infants es col·locaran en cercle i llançaran el dau. Hauran de moure's seguint la direcció de la fletxa que surti.

Si els infants estan començant a llegir, podem posar ordres curtes en comptes de fletxes. Pot ser que al principi els i costi llegir, però es poden ajudar entre ells o ser guiats per l'educador/a. Després d'unes quantes repeticions acabaran reconeixent les paraules.

teachpreschool 
teachpreschool

LES PETJADES
Prepararem petjades de diferents colors i les enganxarem a terra amb paper adhesiu de forrar llibres.

Podem deixar que els infants juguin a la seva manera o podem fer jocs guiats com el de: "En Pere diu... que saltem a peu coix".

Si estem a inici de curs, pot ser molt interessant que després d'una estona on el grup fa la mateixa activitat, anem donant ordres a nens/es en concret dient el seu nom. Així ajudem a la coneixença entre companys.
teachpreschool
teachpreschool
teachpreschool


SESSIÓ D'ESTIRAMENTS
Podem acabar les sessions de psicomotricitat gruixuda amb una tanda d'estiraments, que ajudarà als infants a tornar a un estat de calma i tranquil·litat.

teachpreschool

Comentaris