Translate

dimarts, 14 de març del 2017

Sant Jordi - Activitats

Com cada any, s'apropa la Diana de Sant Jordi. La Diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa que se celebra el 23 d'abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor, i és també una jornada que reivindica la cultura catalana. És el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l'estimada. A la dècada de 1930 s'hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre. El mateix dia també és la Diada Nacional de l'Aragó.Viquipèdia

Per aquest motiu, és una festa que se celebra molt a totes les cases catalanes, i en especial a les escoles.
Us portem alguns idees per a treballar la festa i la llegenda a l'escola.


LA LLEGENDA DE ST. JORDI
Conta la veu popular que la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Catalunya s'esdevingué a la vila de Montblanc temps ha. El Drac era el més poderós dels Dracs, ja que podia moure's pel cel, per la terra i per l'aigua. I la Princesa era la més Princesa de totes car era la mateixa filla del Rei.

El terror que el Drac imposava era terrible. Cada dia devorava un parell de bens. Quan li donaren bous i cavalls tampoc en tingué prou. Fins que calgué sortejar persones per a la fam de la Bèstia. I el Rei que era el més Rei, i català, i que vivia a la vila, va posar-hi la seva família en el sorteig, i de l'olla va sortir el nom de la princesa.

El Rei va acceptar el destí i no va voler cap canvi per cap altre Montblanquí dels qui s'oferien. Vestida de blanc la Princesa va anar al sacrifici.

I va sorgir un jove cavaller, armat de cap a peus, cavalcant un destrer blanc per tal de deslliurar-la. Era bell com el sol i era foraster i es deia Jordi. I envestí amb la fúria el Drac que venia per la Princesa que el va deixar estamordit, confós de tot i rebatut. Aleshores ell amb el cordó de la cintura d'ella lligà el Drac, tot amansit, que ja el seguia com una ovella. Després amb un cop de llança rematà el Drac, en morir es fa fonedís a terra.

I on el Drac s'ha fos neix un roser de roses rojes com la sang, Sant Jordi en cull la més formosa i l'ofereix a la Princesa, munta a cavall i entre crits de joia travessa la muralla per la porta que en record d'aquesta gesta, encara avui és coneguda pel nom de Portal de Sant Jordi. I tot això va passar davant els ulls del Rei i els montblanquins que contemplaven aterrits el combat. I per això triaren Sant Jordi com a patró de la Vila anys i panys, fins que, temps a venir, se n'oblidaren.

Extracte del llibre "Les tradicions religioses de Catalunya; St. Jordi i el Drac dels quatre elements", d'Anna de Valldaura.
Montblanc


OBJECTIUS A TREBALLAR
Les activitats que es facin relacionadas amb Sant Jordi poden tener diferente objectius a assolir per les infants, entre d'altres:

OBJECTIUS GENERALS
- Conèixer la Llegenda de Sant Jordi.
- Conèixer les activitats que es fan durant la Diada.

OBJECTIUS ESPECÍFICS
- Desenvolupar habilitats motrius.
- Treballar diferents tècniques plàstiques.
- Treballar diferents tècniques escèniques: Teatre, titelles, etc.
- Elaborar textos.
- Conèixer nou vocabulari.
- Treballar els animals (els que es menja el drac).
- Conèixer els diferents personatges de la llegenda.
- Conèixer que és un roser.
- Etc.


DECORACIÓ DE L'ESCOLA
Idees per a decorar l'aula i l'escola:
Marta Gustems 

Marta Gustems
Pinterest
CRA Alta Ribagorza
Pinterest
Los castillos medievales
La clase de Miren
La clase de Miren
Manualidades infantiles
Manualidades infantiles
Manualidades infantiles
CRA Alta Ribagorza
CRA Alta Ribagorza
Ceip Pirineu
Idees magistrals

MANUALITATS
Imágenes educativas
Bakkal
Pinterest
Pitavoles
Here come the girls
Malinka
La factoría plástica
Xtec
All kids network
Paper, plate and plane
Manuales Canigó
Neusa López

ACTIVITATS
EDU365


+idees
GuardarGuardarGuardarGuardar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada