Translate

dilluns, 26 de juny del 2017

Que és el mètode Baby led weaning?

Avui parlaré del mètode Baby led weaning. És un mètode d'introducció d'aliments per a nadons.

El vaig conèixer perquè una amiga (Mimmuma) me'n va parlar i més tard la meva germana el va fer servir per alimentar a la meva neboda.

La meva neboda menjant taronja
Ús el vull explicar perquè encara no és del tot conegut a Espanya i veient-lo fer servir he vist uns quants avantatges que no té l'alimentació amb purés: L'infant prova nous sabors sense barreges i coneix nou vocabulari, textura i sabors (a diferència dels purés), agafa autonomia al menjar més ràpid que amb el mètode clàssic, treballa la psicomotricitat fina, l'infant se sent part de la família (ja que comparteix l'hora de dinar amb ells), es treballa l'educació i higiene a la taula, etc.

La meva neboda encara no té dos anys i agafa perfectament la cullera, sap menjar sopa sola sense vessar gaire el líquid i veu aigua del got. També està oberta a tastar nous aliments, tot i que com fem els adults, en menja poc si no li agrada. L'únic problema és que haurem de netejar més sovint la roba, taula i terra fins que l'infant aprèn a menjar correctament. 

En aquest mètode s'evita l'alimentació del nadó únicament amb purés, i s'intenta que pugui menjar el mateix que la resta de la família.

He vist a nens i nenes que amb encara 2 anys no han tastat cap aliment sòlid perquè els seus pares tenen por que s'ennuegui, i nens i nenes més grans que no saben utilitzar els coberts tots sols.

Si l'infant no té cap problema mèdic i seguim unes precaucions bàsiques, no hi ha perquè tenir més o menys ensurts que alimentant-lo amb els purés.

Gran part de la informació està traduïda del castellà de la pàgina "Una maternidad diferente", ja que és la que he trobat més completa (l'autora de la pàgina es va posar en contacte amb l'autora del mètode Gill Rapley perquè li deixés fer a la traducció en castellà).

Que és?
És un mètode gradual d'introducció de l'alimentació complementària.
Els sistemes immunitari i digestiu dels nadons no estan preparats per al menjar fins que arriben als sis mesos d'edat; la llet materna (o de fórmula) és tot el que els nadons sans necessiten fins aquell moment. 
Als sis mesos, els nadons són capaços de seure, agafar trossos de menjar, emportar-se'ls a la boca i mastegar, és a dir, es poden alimentar ells sols. El mètode proposa que els adults, simplement, ens encarregarem de posar al seu abast aliments sans i variats i deixar que mengin el que vulguin.
Really Risa


Abans, quan els nadons començaven amb l'alimentació complementària als tres o quatre mesos, se'ls donaven purés perquè eren massa petits per menjar sols.

Si has esperat fins als sis mesos per introduir l'alimentació complementària, el bebè ha superat l'etapa dels purés, de manera que no els necessitarà.


Avantatges
- Afavoreix l'autoregulació del nadó, respectant els seves senyals internes de gana i sacietat, aproximant-se més a les característiques d'auto alimentació de la lactància materna. Això implica que no es força el nadó a menjar, el que podria suposar establir de manera precoç una relació sana amb el menjar, sense aclaparaments ni drames. 

- Fomenta una major acceptació dels aliments, pel que fa a varietat de sabors, olors i textures. 

- Promou i estimula el desenvolupament psicomotor del nen, ja que menjar suposarà un veritable va exercir per a la prensió palmar, la realització de la pinça, la coordinació oculomanual, la masticació ... 

- Preveu l'obesitat, ja que el nen decideix quina quantitat menjar, a quina velocitat i en quin moment parar. Així, en el futur, les probabilitats que mengin massa disminueixen. 

- Afavoreix la transició dels aliments triturats als sòlids. I és que no serà el primer nen ni el segon que no pot veure una ensopegada en el seu puré, o té arcades res més alguna cosa sòlida frega la seva boca. 

- Afavoreix una actitud positiva cap al menjar. Si les primeres experiències amb el menjar són positives i saludables, els problemes com el rebuig al menjar o a certs aliments, són menys probables. 

- Permet que els nadons facin coses per si sols no només els permet aprendre, sinó que els dóna confiança en les seves pròpies habilitats i coneixements. Els aporta seguretat en si mateixos, permetent aprendre a confiar-se en el seu propi criteri. 

- Permet el nadó participar en els àpats familiars, ja que mengen el mateix que la resta i formen part de l'esdeveniment social. Els resulta divertit i els permet començar a copiar la conducta a taula. 

- Implica realitzar menys menjars. El BLW no només beneficia el nadó, sinó que evita que la família hagi de preparar un menjar diferent per al nadó, estalviant temps i diners. Si la dieta dels pares és sana, és molt fàcil adaptar-la al nadó. A més, menjar fora de casa es torna molt més fàcil, ja que amb aquest mètode és difícil no trobar alguna cosa a la carta d'un restaurant que no s'adapti al que pot prendre un nadó.


Com es fa?
Really Risa

S'asseu el nadó a la taula amb la resta de la família (bé a la falda, bé a la trona) i se li permet participar del dinar familiar. 
No caldrà cuinar aliments diferents per al nadó, amb separar la seva part abans de salar o afegir ingredients que no ha de prendre és suficient. El nadó aprèn aviat per imitació. Al principi li donarem aliments tous en trossos grans (una mica més que el seu puny) que pugui anar xuclant, o fins i tot picats que ells agafen a cabassos, i a mesura que va evolucionant li donem trossos més petits permetent millorar en el control de la "pinça" (moviment del dit índex i polze). Pràcticament sense adonar-nos el nostre nadó manejarà els coberts i beurà en got quan altres nens de la seva edat segueixen bevent en biberó i alimentats per farinetes donades pels seus pares.

Al principi els infants mengen molt poca quantitat i bàsicament juguen i experimenten amb sabors, textures, etc. No hi ha cap problema, ja que a aquestes edats l'alimentació té un objectiu educacional, no nutricional, ja que les seves necessitats estan cobertes per la lactància materna (l'únic element que podria ser deficitari en algun cas és el ferro, encara que no és l'habitual, per la qual cosa es recomana començar amb aliments rics en ferro).

A poc a poc van menjant més i necessitant menys quantitat de llet per la qual cosa es produeix un deslletament molt lent i gradual, i més natural i agradable per a tots dos que el forçat per anar substituint preses per farinetes. És més fàcil arribar als 2 anys de lactància materna recomanats per l'OMS i a una lactància perllongada amb aquesta forma d'alimentació.


Com sé que el nadó està preparat per començar? 
Han de complir una sèrie de requisits per saber que el nadó pot començar amb l'alimentació complementària: 

- Es pot seure sol amb poca o cap ajuda. 

- Estira el braç per agafar objectes i se'ls emporta a la boca. 

- Fa moviments de masticació. 

- Mostra interès pel menjar: ell mateix es porta menjar a la boca si té l'oportunitat de fer-ho.


Pas a pas
Really Risa
- Seu al bebè dret, davant de la taula, sigui en la teva falda o en una trona. Comprova que la seva postura és estable i que pot utilitzar les mans i els braços lliurement.

- En lloc de donar-li el menjar, ofereix-li; posa-davant del nadó o deixa-li que l'agafi de la mà, de manera que sigui ell qui decideixi.

- Comença amb menjars que siguin fàcils d'agafar: al principi, el millor són els palets o les tires. Introdueix noves formes i textures de manera gradual, perquè el teu bebè pugui descobrir com manejar-les.

- Inclou el nadó en els àpats familiars sempre que puguis. Quan sigui possible -i apropiat per a un nadó-, ofereix-li el mateix menjar que estiguis menjant, de manera que pugui imitar el que tu fas.

- Tria els moments en què el nadó no estigui cansat o tingui gana, ja que així es podrà concentrar millor. En aquesta etapa, l'hora del dinar és per jugar i aprendre, ja que el nadó seguirà obtenint tot l'aliment que necessita de la lactància.

- Segueix oferint-li el pit o el biberó com sempre. La llet és la principal font nutricional del nadó fins que té un any. Quan el nadó necessiti menys llet, reduirà les preses per si mateix.

- Ofereix-li aigua amb els àpats perquè pugui beure si ho necessita.

- No distreguis o urgeixes al nadó mentre estigui manipulant el menjar; deixa que es concentri i es prengui el seu temps.

- No li donis menjar a la boca ni tractis de convènce perquè mengi més.


I si s'ennuega?
Aquest mètode d'alimentació sembla molt atractiu per a molts pares, però sovint es fan enrere pel risc d'ennuegament. Però hem de tenir en compte que si es realitza el BLW sota unes normes de seguretat bàsiques, no tindrem cap problema. 

Per poder iniciar-se amb aquest tipus d'alimentació, cal que el nadó es mantingui assegut sense ajuda. Això sol ocórrer a partir dels 6 mesos d'edat, moment en què a més el reflex d'extrusió ha desaparegut. Així, és la mateixa maduració del nadó, la qual determina en quin moment està preparat per iniciar l'alimentació complementària. D'altra banda hem de tenir oferir aliments tovets, que es desfacin amb facilitat. 
Els nadons, tot i no tenir dents, poden menjar sense problema, ja que poden picar els aliments amb les genives. Així, hem d'evitar aliments durs com la poma crua, la pastanaga crua, la fruita seca, etc.

De vegades, i sobretot al principi, pot ocórrer algun episodi de dificultat amb algun tros. És normal, estan aprenent. Tenim una sèrie de reflexos de protecció de la via aèria que impedeixen, arribat el cas, que passi un veritable ofegament o asfíxia per obstrucció de la via aèria per algun aliment. En qualsevol cas és molt important que un adult supervisi sempre al nen quan estigui menjant, per si en algun moment passa un ennuegament portar a cas les maniobres de desobstrucció si fos necessari.


Quins menjars li puc oferir al meu nadó?
Pots compartir pràcticament qualsevol plat saludable del dinar familiar amb el teu nadó. Per exemple: fruita, verdures, carn, formatge, ous ben fets, pa (o torrades), arròs, pasta i la majoria dels peixos. Al principi, tria menjars que puguin ser tallats fàcilment en palets o tires, quan el petit estigui començant.

Really Risa
Si ofereixes al teu nadó menjars variats, li estàs donant l'oportunitat de descobrir diferents sabors i textures i t'assegures que obté tots els nutrients que necessita.


Menjars a evitar
Aliments amb sal o sucre afegits. Llegeix les etiquetes acuradament, ja que molts menjars envasats -com llegums, empanades o salses- contenen grans quantitats de sal.

Menjar ràpid i plats preparats.

Mel, marisc, peix espasa i ous crus.


Consells
No esperis que el teu fill mengi massa al principi. Molts nadons mengen molt poc durant els primers mesos. No t'obsessionis amb les quantitats i pensa en l'hora del dinar com un moment més de joc.

Prepara't per netejar! Pots posar un hule sota la trona del nadó per protegir el sòl. Així podràs tornar a oferir-li els aliments caiguts.

Planteja-com una cosa divertida. Així el nadó estarà disposat a tastar nous aliments i estarà desitjant que arribi l'hora del menjar.


Nadó sempre segur
- Assegura't que el teu bebè se senti alçat per menjar.
No li ofereixis fruita seca o llavors senceres.
Talla per la meitat aliments petits, com olives o cireres; treu els ossos.
No deixis que ningú, excepte el mateix nadó, posi menjar a la boca.
Explica aquest mètode a qualsevol que tingui cura del nadó.
MAI deixis el nadó sol mentre estigui menjant


Nota
Comenta els detalls de l'alimentació complementària amb el teu pediatre o infermers pediàtric@ si en la teva família hi ha antecedents d'intoleràncies, al·lèrgies alimentàries, problemes digestius o si tens qualsevol altre dubte sobre la salut o el desenvolupament del teu fill.


Fonts: 
Baby led weaning
Una maternidad diferente
- Con P de pediatría
- Really Risa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada