Translate

diumenge, 22 de novembre de 2015

Mòbil imprimible per a estimular la visió dels nadons


Hem creat un imprimible per a estimular la visió dels nadons, on treballem la figura del cercle i el contrast del blanc i el negre.

Per a crear el mòbil, imprimiu les figures sobre cartolina, per les dues bandes, retalleu i perforeu per a passar un cordill, i ja podreu penjar-lo en un lloc on el bebè pugui veure'l.

En el cas de la meva neboda, vàrem fer el mòbil tallant directament cartolina blanca i negre. Tic que dir que aquesta joguina ha sigut tot un èxit, i aguanta molta estona observant-la!


Com podem llegir a Bebés y más, des del primer moment el nadó pot veure, encara que la zona central de la retina no està encara desenvolupada i la seva visió sigui limitada.

El nadó pot percebre canvis en la intensitat de la llum (percep centelleigs, reflexos, quan una llum s'encén des de la foscor total ...) i pot fixar punts de contrast.

El nadó és capaç de veure objectes en una extensió de 20 a 30 centímetres i probablement en una escala de blanc, negre i grisos.

Un dels primers estímuls visuals que el nounat serà capaç d'interpretar és el rostre de la mare. A més, començarà a associar aquest rostre a una sèrie de sensacions que li podem fer agradables: la veu, el tacte, les carícies, la calor, la sacietat de la fam ...

A les dues setmanes d'edat mostra interès pels objectes allargats i contrastats amb el fons, és a dir, diferenciats pel que fa a color i lluminositat. El rostre humà reuneix aquestes característiques, per això es fixarà especialment en les cares dels que l'envolten. I, dins el rostre humà, el nadó tendeix a fixar-se més a la zona que envolta els ulls.

Cap al final del primer mes de vida, el nadó començarà a mostrar un cert interès per l'entorn, encara que la seva atenció es circumscriu a un radi molt limitat i durant molt curts períodes de temps.

Cap als dos mesos de vida (8-10 setmanes) pot seguir un objecte en lent moviment a una distància de 30-60 centímetres en un arc de 180 graus. Si abans es podien centrar en objectes difusos, ara podran percebre el contorn dels mateixos. A més aquest progrés s'acompanya d'un major control del cap associat a un enfortiment muscular.

A partir de les 10 setmanes es produeix un avanç notable en la capacitat visual del nadó que fàcilment poden comprovar els seus pares: descobreix les seves mans. És perquè ara és capaç de percebre bastant bé els detalls més petits, i pot enfocar gairebé a qualsevol distància.

A més ja pot obrir i tancar les mans, dirigir-les cap un objecte i copejar-ho, i s'inicia el perfeccionament de la coordinació ull-mà. Per això pot passar llargues estones movent i observant les seves mans. Aviat descobrirà la seva utilitat per manipular el seu entorn.

Entre els tres i els quatre mesos l'augment del control muscular de l'ull li permet al nadó seguir objectes, i l'increment en l'agudesa visual li permet discriminar els objectes a partir de fons amb un mínim contrast (com un botó en una brusa del mateix color).

Entre els quatre i sis mesos la visió del color es desenvolupa. Reconeix objectes i els busca amb la mirada, és capaç de veure a més distància.

A partir dels set mesos, pot mirar fixament objectes petits i comença a tenir una percepció de la profunditat. Pot veure tots els colors i poc a poc serà capaç de seguir objectes que es mouen a més velocitat.

En definitiva, a través de la mirada s'estableix el principal intercanvi entre el nadó i el seu entorn, començant pels pares, però la visió és el sentit menys desenvolupat en el nounat.


+info
+info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada