Translate

dimecres, 28 de maig de 2014

Obediència o compromís?

Sabeu que els infants reben una mitjana de 400 ordres diaries per part dels adults? Imagineu que la vostra relació amb les persones del vostre entorn fos a través de ordres, tota l'estona dient-vos el que heu de fer: "Recull aquest paper, renta't les mans, tenca la porta, etc." tot el dia, així sense parar, com us sentirieu?

Fem sentir al nen/a com un objecte, no el deixem pendre les seves pròpies decisions. Com diu Gregoy Cajina, el autor de "Rompe tu zona de confort", d'aquesta manera no estem educant al infant en la independencia, si no que li diem que ha de fer i qui ser.

En els últims anys els pares i mares tenen preparada una minuciosa agenda dels seus fills, on marquen a quina hora fan aquesta o aquella extraescolar, els deures, cursets, etc. Al final del dia el nen arriba a casa i gairebé només te temps per a sopar i anar a dormir.


«Aquí el niño es el centro de la familia. 
En Alemania son importantes, pero son un miembro másGregoy Cajina

En el següent article parla sobre inculcar en els infants el sentit del compromís davant de les tasques diaries en comptes de donar-los ordres per a que les facin.
Us deixem la traducció al català del article de Solo hijos.

Article:

Hi ha una gran diferència entre obediència i compromís. Quan els teus fills obeeixen, actuen dirigits per tu. Quan estan compromesos, són ells els que manen i perseveraran fins aconseguir el que es proposin.

La majoria de les vegades només busquem que els nostres fills obeeixin . Que compleixin amb les seves obligacions escolars i familiars, i si és a la primera, millor. Pensem que a poc a poc trobaran un sentit al que fan o senzillament s'acabaran acostumant, desenvolupant un hàbit saludable.
Aquest objectiu està bé però hi ha alguna cosa millor : desenvolupar des que són petits un sentiment de compromís.

Com fer-ho?Mabel Lucie Attwell

Fomenta en ells el sentiment de pertinença a la família. Que se sentin importants dins d'ella. Que siguin de veritat un element rellevant sense el qual la família no funcionaria com ho fa. Fer veure que el seu col · laboració , i la seva vida , són valuoses i insubstituïbles. De vegades els nostres fills viuen amb nosaltres però no saben quin és el seu paper en la família, quin és el seu raconet de maniobra , què són ells per la resta dels seus membres.
Ensenya-li a veure la transcendència de les coses. L'objectiu no és només que entengui per què ha de fer les coses sinó també que transcendeixi l'ordre en si mateixa. Per exemple , no és el mateix dir "Ana , ajudeu-me a fer el sopar per als teus germans , si us plau " que " Anna, avui ha estat un dia molt dur per a mi . Podries fer el sopar als teus germans? ". El ritme precipitat del dia a dia no sempre ens permetrà fer això però sí moltes més vegades de les que creiem.
El compromís crea entusiasme, autoresponsabilitat i perseverança. Quan el teu fill actua compromès amb la família o amb si mateix, ja no necessita excuses ja que només busca resultats. Quan s'equivoca demana ajuda o canvia d'estratègia. Les piles les porta dins i ja no necessita recanvi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada