Translate

dilluns, 23 de juny de 2014

Perquè els bebès llencen els objectes al terra?

És del tot normal que els bebès pasin per una etapa on llencen els objectes del seu voltant a terra. 

Als sis o set mesos el nadó ja disposa d'una notable habilitat manual: sap agafar les coses amb força, les dóna voltes entre els dits i pot sostenir un objecte a cada mà i fins i tot fer-se amb un tercer, deixant anar prèviament un dels que tenia subjectes.

Ja agafa peces menudes al primer intent, la qual cosa denota que coordina perfectament el moviment de l'ull i el de la mà (l'anomenada "destresa oculomanual", segons els especialistes). I, a més, és capaç de colpejar les coses en sentit vertical i horitzontal.

En aquesta etapa al nadó li entreté molt agafar tot el que troba al seu voltant i tirar-lo a terra una vegada i una altra, una cosa que als adults els pot molestar, però que a ell, a més de divertir, li fa avançar en el seu desenvolupament per múltiples motius:

  • Li ensenya a distingir-se dels objectes que hi ha al seu entorn i l'ajuda a formar-se una idea molt més encertada de com és el seu cos. Un exemple: el nen, al llançar el seu peluix a terra, comprèn que aquest és un objecte a part d'ell, i al mateix temps s'adona que té braços i mans i que aquestes són parts integrants del seu cos, que li permeten agafar , manipular, deixar anar o llançar les coses a voluntat.
  • Li descobreix la relació causa-efecte i li fa veure que ell pot aconseguir que succeeixin esdeveniments amb els seus actes, la qual cosa al seu torn afavoreix el desenvolupament de la seva intel·ligència.
  • També li permet adquirir noves percepcions del seu entorn: l'informa sobre la distància, l'espai, el temps i la gravetat.
  • A més, li descobreix les diferents qualitats dels objectes que manipula: n'hi ha durs i tous, rompibles i irrompibles, pesats i lleugers, silenciosos i sorollosos (aquests últims són els que més li agraden) ...

Aquest nou entreteniment del petit té el benefici afegit que si els seus pares o la persona que està al seu càrrec li tornen l'objecte que ell tira, passa a convertir-se en un joc social (és el "pren i dóna'm"), que li descobreix dues coses: que ell també pot influir en les persones que l'envolten, no només en els objectes, i que és bo relacionar-se amb els altres, el que establirà les bases perquè en el futur no li costi gaire obrir-se als altres i entaular amistats amb ells.

Ha Crecer Feliz i ha BabyCenter ens donen alguns trucs per a que els pares pasin aquesta etapa sense tornar-se bojos ;)

No hem de confondre la fase de llençar objectes a terra amb les possibles rabietas que pugui tenir un infant més gran (on el nen/a llença a terra els objectes perquè està enfadat, vol mostrar autoafirmar-se o vol cridar l'atenció dels pares). En aquest cas, tal i com s'explica a la web El bebe, és important que els pares i cuidadors marquin unes normes i límits clars als infants.+ info: Desenvolupament del bebè (0 a 24 mesos)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada