Hàbits d'higiene

Els hàbits en educació infantil s'han de treballar des de casa i des de l'escola, de fet, ocupa un lloc molt important en els horaris de les escoles bressol.
Els estudiants participen en una classe pública de sonar-se el nas - 1913

Al principi, l'higiene es cosa dels adults i a poc a poc s'ha d'anar deixant que els infants comencin a fer-la per si sols i assumir-la dins dels seus hàbits diaris.

Segons IOC/XTEX el desenvolupament en la higiene és aquest:

Pinterest
D’1 a 2 anys: Comença a cooperar una mica en el bany. S’adona quan s’ha de rentar les mans i comença a aprendre a fer-ho.

De 2 a 3 anys: Comença a rentar-se les mans sol i col·labora a l’hora del bany. Comprèn que s’ha de rentar el cap.

De 3 a 4 anys: Li costa acostumar-se a la higiene de les ungles, sobretot dels peus. Participa força en el bany. Es renta bé les mans. S’eixuga amb dificultat. Li costa netejar-se parts específiques com les ungles. Després d’anar al lavabo sap que s’ha de rentar les mans, però no ho fa sempre.

De 4 a 5 anys: És força autònom en el bany. Accepta que li tallem les ungles. Ja sap que s’ha de rentar les mans abans dels àpats. Li costa pentinar-se sol.

De 5 a 6 anys: Comença a pentinar-se sol. Es preocupa per la higiene de les ungles i la demana. Es vol banyar sol. Es renta les mans abans de dinar.


A continuació posso unes quantes activitats per treballar l'higiène:

Rentar les nines: Rentar a les nines seguint els mateixos passos que segueixen en la seva pròpia higiene els pot ajudar a recordar com s'ha de fer.
happy hooligans


Rentar-se les dents: Es pot fer una boca amb cartolina i aquelles cosetes que porten alguns embalatges, o fer les dents amb plastilina, i practicar amb el raspall.
Pinterest

El fil dental: Posant plastilina entre mig de les obertures de les peces de construcció i després traient-la amb una corda, pot ajudar a veure quins moviments s'han de fer per passar el fil dental i veure la necessitat d'utilitzar-lo.
moffattgirls

Restaurant saludable: Prepara una carta amb els ingredients de cada plat (si els infants no saben llegir es pot fer amb fotos), i deixa que juguin a restaurants amb el menjar de joguina.
melissaanddoug

Plat pintat: Es pot pintar un plat blanc amb pintura especial de porcellana (venen pintura i retoladors en botigues de manualitats), marcant l'espai que ha d'ocupar el menjar de cada tipus al seu plat. És una manera molt visual d'ensenyar a menjar adequadament. +info
gourmetmomonthego

Comentaris

  1. Molt bones les activitats per hàbits. M'han encantat sobretot la del retaurant saludable. Gràcies per compartir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mònica! A mi la del restaurant també m'agrada molt :)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada