Translate

dijous, 16 d’abril del 2015

10 raons per les quals els nens necessiten llegir Contes de fades que no siguin versions Disney

Caputxeta vermella per Amanda Visell
Ahir vaig trobar aquest text sobre les raons per les quals els nens necessiten llegir Contes de fades que no siguin versions Disney i hem va semblar molt interessant.
A casa, la nostre mare sempre ens havia explicat les versions d'Andersen i Perrault, i a mi sempre m'han fet una mica de mania les versions de contes que fa Disney i el seu aire edulcorat.

Us deixo la traducció d'aquest text escrit per Melissa Taylor i les seves 10 raons per llegir els contes originals:

Si diuen "contes de fades" és molt problable que la seva ment  pensi en Disney i les seves versions animades dels clàssics infantils. Però els contes de fades de la vella escola - contes d'autors com Hans Christian Andersen, Oscar Wilde, Sophie, comtessa de Ségur, o Andrew Lang - estan plens d'una riquesa i complexitat que sovint falta en les seves versions de la gran pantalla. Aquí hi ha deu raons per les quals val la pena llegir les històries originals amb el seu fill/a.

1. Lliçons de Vida
Recordeu el tros del conte de la princesa promesa que deia: "Jo no crec que signifiqui el que vostè pensa que significa"? 
Moltes de les lliçons morals en les històries originals són bastant diferents de les versions de Disney. Hans Christian Andersen no va escriure "La sireneta" per ensenyar-nos com casar-se amb un príncep, sinó per advertir-nos que les nostres accions tenen conseqüències. 

2. Esperança
Molts contes de fades ofereixen esperança - esperança de la redempció, l'esperança que el bé pot vèncer el mal, l'esperança que els nostres enemics seran derrotats. G.K. Chesterton va dir, "Els contes de fades no diuen als nens que existeixen els dracs. Els nens ja saben que existeixen els dracs. Els contes de fades diuen als nens que els dracs poden ser vençuts ".

3. Mitologia compartida
Quan els nens saben els contes tradicionals - com "Rínxols d'Or i els tres óssos" o "Rapunzel" - tenen una base compartida, una mitologia comuna. Des de la perspectiva de l'educador, aixó té un valor incalculable.
El que és més, aquest coneixement de fons ens ajuda a tenir una experiència literària més rica, més plena. Per exemple, l'any passat als meus fills els he llegit diversos llibres sobre paísos de contes de fades (La Terra d'Històries, Ever After High, i Storybound). Per gaudir al màxim de cada un d'aquests llibres, es necessitàven coneixements de les històries de contes de fades originals als que fan referència.

4. Que pot ser possible
La princessa de Sant Jordi de Carla Olivares
Els contes de fades fa ampliar la nostra idea del que és possible en aquest món. Les històries que sumen fades, mags, gegants i trolls en el nostre món ordinari, empenyent la nostra imaginació a volar i ens fan pensar "Què passaria si ___ fossin reals?" I tot i que sabem que aquestes històries no són realment certes, ens agradaria que o fossin.

5. Reconeixement cultural
No hi ha res com llegir els contes de "Les mil i una nits", la mitologia nòrdica, o els contes populars africans per donar als nens una introducció a una cultura en particular. Especialment amb les històries que són similars entre si, com ara "Lon Po Po" i "Caputxeta Vermella", on cada una porten la singularitat de la cultura i les tradicions del narrador.

6. Relats curts
Els contes de fades no requereixen hores de lectura. La seva longitud és una característica atractiva per als nens i els lectors en general. 

7. Espantadís en un context segur
Els contes de fades permeten als nens a aprendre com fer front a situacions de por. Ja que com lectors entrem en les històries. Però com que són històries, no hem de passar primera mà la por del protagonista. En canvi, veiem com els personatges s'enfronten a les seves pors i aprenen de les seves experiències.

8. Veritats dures
Com la vida, molts contes de fades no tenen finals feliços. Les coses dolentes succeeixen. Llegiu les històries amb els vostres fills i parlau-ne. CS Lewis creu que "de vegades els contes de fades diuen millor el que cal dir." 


Il·lustració de Polzet per Gustave Doré
9. Porta d'entrada a la fantasia
Els contes de fades introdueixen als nens al gènere de la fantasia. De fet, els contes de fades són estimats per molts autors de fantasia, com JRR Tolkien i Lewis C.S. Els contes de fades obren la gana dels nens per la màgia i aplanen el camí per a més lectures sobre els mons de fantasia.

10. Les princeses no tenen un codi de vestimenta
És important recordar que Disney no és l'autoritat en els contes de fades. Llegiu els grans autors de contes de fades per veure-ho per vosaltres mateixos. Descobreix princeses que no estan vestides de color rosa, blau o groc. Qui sap? Potser fins i tot pots trobar que t'agraden més les princeses trolls més que la Ventafocs.

"Si vostè vol que els seus fills siguin intel·ligents, llegiu-los contes de fades. Si vostè vol que siguin més intel·ligents, llegiu-los encara més contes de fades. "- Albert Einstein

2 comentaris:

  1. Hola. por supuesto que es un gran consejo que todos deberíamos cumplir... hay otros libros y otras historias... Seguimos en contacto

    ResponElimina