Psicomotricitat per a nadons

Tendim a pensar que durant els primers mesos, els nadons l'únic que fan és menjar i dormir. 

I és molt fàcil pensar que passant al bebè del llitet a l'hamaca ja rep prous estímuls per al seu desenvolupament. 

Però com ja comentàvem en la entrada sobre les hamaques i aparells infantils, els infants no poden passar gaire estona en aquests equipaments, ja que afavoreixen les males postures i el cap pla.

Desde 1992 l'Acadèmia de Pediatria nord-americana va posar en marxa una campanya per fomentar la posició de panxa amunt a l'hora de posar a dormir als infants, això va reduir la mortalitat per mort súbita en el lactant un 40%. Però aquesta posició també ha fet incrementar a Espanya, els problemes de cap pla en nadons.

Dormir cap per amunt és un dels principals factors que predisposa a tenir deformitats cranials, pel que es recomana que els pares combinin la posició cap per amunt estricta (mirant al sostre) amb la posició mirant al costat dret i esquerre (1/3 del temps en cada posició des del naixement). Així el nadó no pot establir les seves preferències en una sola posició del cap i crear una posició de confort.
Si passa molt temps en el cotxet o cadira de passeig també hauríem d'adoptar aquestes mesures de rotació. (Extret del text Prevenció de la Plagiocefàlia postural, molt recomanable de llegir).

El millor lloc per a les primeres activitats per al desenvolupament del bebè, és el terra o sobre la mare i el pare.

Activitats proposades per Can do kiddo:


Panxa amunt: Posar al bebè panxa amunt amb joguines als dos costats del seu cos. Això afavoreix que faci moviments del cap cap als dos costats.

Semireclinada: En una hamaca, cadireta o coixí fent de falca, amb les joguines a sobre (aquesta s'ha de fer amb molta moderació).

Panxa abaix: Posar al nadó panxa abaix amb una tovallola enrotllada sota el pit o un petit coixí i posar joguines que li cridin l'atenció davant seu. Aquesta postura, al principi, la podrà mantenir molt poca estona, ja que el coll encara no té prou força per aguantar el pes del cap. Durant els primers mesos aguantarà com a màxim d'1 a 4 minuts en aquesta posició.

De costat: Es posa al bebè una mica inclinat cap a un dels seus costats (una estona un costat, i una altra estona l'altre). Per ajudar a la postura es pot col·locar un petit coixí a la seva esquena. També es pot forrar amb roba una bossa de mongetes o llenties. Es col·loca al petit davant d'un mirall o amb joguines davant.

Gimnàs per a nadons: Aquests gimnasos fan que el bebè es giri i miri a totes direccions. Es pot moure les joguines d'un costat a l'altre per a potenciar els moviments i evitar el avorriment.


Sobretot, s'ha de tenir en compte, que el bebè sempre ha d'estar sota supervisió d'un adult.
També hem de pensar que als infants no sempre els i vindrà de gust jugar a terra sols, i necessitaran més atenció dels pares.

Al començament, dedicarem a aquestes activitats d'1 a 5 minuts dues vegades al dia, i com més gran es faci el bebè, més temps aguantarà.

+info
+info
+info

Comentaris

  1. Una entrada molt interessant i complerta. Jo ja no ho podré posar en pràctica, les meves filles ja són grandetes jejeje, però tinc un net preciós de 5 mesos i ara mateix envío un mail a la meva filla que segur que li encantarà ja que fa pocs dies parlàvem sobre aquest tema. Gràcies.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Anna per el teu comentari. Espero que li sigui util a la te va filla.
      Jo ho probaré amb la meva futura neboda :)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada