Translate

dimarts, 19 de maig de 2015

Bufar - Activitats per a exercitar la respiració

Com ja hem comentat altres vegades, les activitats de la vida cotidiana i els jocs ajuden a l'infant a desenvolupar-se, i bufar és una d'elles.
La capacitat per bufar és fonamental per adquirir una articulació adequada.

El buf ens beneficia a:
- Preparar i entrena el sistema muscular que participa en l'acte de parlar
- Optimitza la pronunciació
- Consolida fonemes
- Praparar, entrenar, aprendre i millorar la respiració per a la parla
- Preparar, entrenar, aprendre i tenir un control de l'aire per parlar

Per això avui ús proposo unes quantes activitats on el més important és bufar i la força amb que es fa:
BUFAR FINS A DINS DEL CENTRE: Per a fer aquesta activitat només es necessita un full de paper, retolador, cola blanca i pompons.

Es dibuixen cercles de diferents mides i és posa una gota de cola blanca a dins de cada un. El nen a de posar els pompons a dins dels cercles sense utilitzar les mans, només la força de la seva bufera.
Quan el pompon arribi al centre del cercle quedarà enganxat amb la cola.
e-teaching me

CAMINS DE COLORS: Amb cinta adhesiva de colors es fan camins a terra. L'infant ha de passar un pompon pel camí bufant a través d'una palleta. Cada pompon ha de passar pel camí del seu mateix color.

handsonaswegrow

COET DE PAPER: Un tros de paper plegat i decorat es pot convertir en un coet que es llençarà el més lluny i alt possible bufant a través d'una palleta. Aquest joc l'he utilitzat vàries vegades i als nens els i encanta.

curiouskangaroos

BARQUETA: Per a fer la barqueta es necessita un tap, blu-tack, un escuradents i paper tallat en forma de triangle.

És posa un trosset de blu-tack al centre del tap i s'enganxa l'escuradents, on haurem insertat la vela de paper.

L'infant ha de fer navegar la barca en una gibrella plena d'aigua, bufant a la vela i vigilant que no s'enfonsi.

beafunmum

PINTAR AMB BOMBOLLES: Per a poder pintar amb bombolles s'han de preparar una serie de gots on haurem posat aigua, un rajolí de detergent i aquarel·la líquida.

Els infants han de bufar a través d'una palleta dins del got, fins a formar molta escuma.

Amb un full blanc recollim l'escuma que han format i esperem a què eixugui.

Si cliqueu el link de sota la foto hi ha un vídeo on es veu de forma molt visual.
kidsactivitiesblog

LÍNEAS DE TINTA: Amb una cullereta posem unes gotes de tinta o aquarel·la líquida sobre un full de paper. L'infant ha de bufar a través d'una palleta formant línies sense sortir del full.

classic-play

PINTAR AMB PILOTES DE PING-PONG: És posa un full ven gran a terra o ocupant tota una taula i és posa pintura de colors en plats. Els nens han de sucar les pilotes de ping-pong amb una mica de pintura i bufar amb una palleta sobre aquestes. Les pilotes de pin-pong són molt lleugeres, i amb la bufera aniran rodolant per tot el paper.

playbasedlearning

BOMBOLLES DE COLORS: Per a pintar amb bombolles s'hi ha de posar en el sabó de fer bombolles unes gotes de colorant o aquarel·la líquida.


Els infants han de fer bombolles sobre un full de paper. Aquestes bombolles aniran deixant la seva empremta de color. És una bona variació del típic joc de fer bombolles, però s'ha de tenir una bona superfície preparada per si les bombolles no van al lloc que volem :)

broogly

PILOTA VOLADORA: Amb una palleta i un paper en forma d'embut es pot fer aquest joc tradicional on es fa volar una piloteta lleugera (pot ser de paper), intentant que no caigui a terra. Aquí l'infant ha de tenir molt control sobre la força que fa en bufar.

petitandsmall

+info

2 comentaris:

 1. Hola Carla,
  unes propostes que em van de perles, nosaltres estem experimentant amb el nostre aire i algunes d'aquestes propostes ens aniran molt bé, d'altres ja les hem posat en pràctica i els petits s'ho han passat "pipa". M'ha agradat molt "el coet de paper", demà el posarem en pràctica. Moltes gràcies per compartir.
  Una abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Anna, gràcies per el teu comentari! Així m'animo a buscar més propostes :)

   En el meu cas, el del coet va ser un èxit, i amb nens més petits ja només fer bombolles ja els i encantaba :D

   Elimina