Translate

dimecres, 6 de maig del 2015

Matemàtiques amb peces de Lego

Quan pensem en matemàtiques rapidament ens venen a la ment aquelles llargues hores davant un quadernet pler d'operacions i problemes, on moltes vegades ni tan sols enteníem el que estàvem calculant o el perquè havíem de saber quants litres de vi hi havia dins de 4 bótes...

Això feia de les matemàtiques una assignatura avorrida i difícil. Posant una mica d'imaginació i deixant que els infants treballin amb els objectes del seu voltant, podem fer que les matemàtiques siguin més fàcils i fins i tot divertides.

Avui ús proposo treballar-les amb peces de Lego.

Sempre hem de tenir en compte que les logicomatemàtiques es treballen a partir dels següents punts:

1. Identificar, reconèixer i definir: Classificar i agrupar els objectes segons les seves característiques (a partir de color, forma, mida, gruix, material, etc.).

2. Relacionar: Els objectes tenen relació amb altres elements de l'entorn, és a dir, un objecte pot ser més gran o més petit segons el comparis amb un altre (relacions d'ordre, de quantitat, d'equivalència, seriacions, etc.).

3. Operativitat: Els elements no només poden relacionar-se entre sinó que a més poden interactuar entre ells, produint-se canvis i transformacions (suma d'elements, canvis en la quantitat, forma o colors en barrejar diferents elements, etc.).


Activitats:

SEGUIR PATRONS EN LA CONSTRUCCIÓ DE TORRES DE LEGO: Podem fer fitxes amb patrons de colors i formes que després l'infant ha de reproduir amb les fitxes de Lego.
frugalfun4boys

ORDRE NUMÈRIC I TORRES DE LEGO: Aquí s'han de tenir unes fitxes amb números. Primer de tot l'infant ha de posar-les en ordre, després, ha de construir torres de peces de Lego amb la quantitat assenyalada a les fitxes.

frugalfun4boys


MAJOR O MENOR: En aquest cas, les peces de Lego poden ajudar a entendre de forma molt visual, el significat de major i menor. Primer se li ensenya a l'infant dos nombres, i aquest ha de dir quin és el més gran. Després, amb les peces de Lego, hi ha de comprovar si ha encertat en la seva deducció, construint una torre amb els nombres indicats.
oneperfectdayblog

JOC MATEMÀTIC: Necessitarem un dau i 6 peces de Lego per participant. S'han de numerar cada joc de peces de l'1 al 6. L'objectiu del joc és construir una torre de 6 peces sense repetir números i en l'ordre correcte. Es posen totes les peces al mig i cada jugador va tirant el dau per torns, que indicarà quina peça es pot agafar. Si ja la tenim es passa el torn.

notimeforflashcards


MESURAR AMB PECES DE LEGO: Per a aquesta activitat, s'ha escrit els números en peces de Lego, i al costat de cada número (a l'altra cara de la peça), s'han posat puntets amb la quantitat indicada al número (Així, si l'infant encara no domina la lectura dels nombres, pot comptar els punts).

Primer, els infants hi han de posar en ordre els nombres formant una torre. Un cop fet això poden utilitzar la torre com a un metro i mesurar tot els que els i vingui de gust.
theimaginationtree
theimaginationtree
nurturestore

FRACCIONS: Les peces de Lego també poden servir per entendre millor les fraccions. En aquesta pàgina (clicar l'enllaç de sota la foto), ens ofereixen activitats en aquest sentit.

weareteachers

SUMAR AMB LEGO: Amb aquestes sumes tan visuals es fa més fàcil d'entendre aquestes operacions. Les fitxes es poden descarregar clicant l'enllaç que hi ha sota la foto. Es tracta de reproduir la imatge amb les peces de Lego, i sumar formant una torre. Cada nombre de l'operació està format per peces del mateix color i forma.
playdoughtoplato

SIMETRIA AMB LEGO: Aquesta pot ser una manera divertida de treballar la simetria. Es tracta de retallar una papallona en cartolina blanca i forrar-la amb forro de llibre adhesiu, però posat del revès. Això farà que les peces no es moguin i es pugui treballar millor (També es poden posar unes antenes amb neteja-pipes). S'ha de deixar un joc de peces iguals a cada costat de la papallona i deixar que l'infant dissenyi les ales, amb l'única norma de què siguin simètriques.
funathomewithkids

PUZLE DE LEGO: Per ajudar als infants a fixar-se en les formes geomètriques i la seva posició a l'espai, pot ser útil treballar amb puzles. És molt fàcil fer un puzle de peces de Lego amb una caixa.
S'han de retallar les formes de les peces sobre la tapa d'una caixa. Els nens i nenes tenen que posar les peces dins de la caixa utilitzant el forat amb la forma de la peça.
icanteachmychild
+info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada