Manualitats: Pasta a la sal

Aquesta tècnica es fa servir per fer petites figures. La pasta a la sal és molt fàcil de fer, i els ingredients són els que tenim normalment per casa. La textura que té la massa és semblant a la plastilina, i un cop seca queda dura i es pot pintar.

Amb aquesta massa es treballa la psicomotricitat fina, la creativitat i la percepció i comprensió de la tridimensionalitat.


Hi ha vàries tècniques per a fer-la, us explico dos:

PASTA A LA SAL TRADICIONAL (de The imagination tree)
1 tassa de sal
1 tassa de farina
1/2 tasses d'aigua
(si voleu fer la massa de color, afegiu colorant d'aliments a l'aigua abans de barrejar o temperes)

Es posen tots els ingredients en un bol i es barregen bé. Si la massa queda molt enganxosa afegiu una mica més de farina.
Un cop feta la barreja ja es pot modelar o deixar empremtes sobre la pasta.

Quan tinguem les peces fetes, posa-les en una safata de forn sobre paper encerat. Les figures estaran al forn durant unes dues hores aproximadament (depenent de la gruixària de les peces), a 200°.
També les podeu deixar secar a l'aire, però pot ser que triguin dies, sobretot a l'hivern. En aquest cas, els infants podran decorar la pasta amb peces de collaret.

Un cop fornejades les peces es poden pintar i/o envernissar.










PASTA FINA (de Tips from a typical mom blog)
1/2 tasses de maizena
1 tassa de bicarbonat de sodi
Aigua 3/4 de tassa
(si voleu fer la massa de color, afegiu colorant d'aliments a l'aigua abans de barrejar)

En una olla mitjana mescleu la maizena, el bicarbonat de sodi i aigua. Remeneu a foc mitjà. Després d'un parell de minuts, la barreja començarà a espessir. Quan sembla suau com un puré de patates, retirar l'olla del foc. Aboqueu la bola de massa en un recipient i cobriu-lo amb un drap humit fins que estigui freda. Quan estigui freda, pastar sobre una superfície llisa fins que quedi suau. Afegir més midó de blat de moro si es nota enganxosa. Després preescalfeu el forn a 175 graus.

Poseu les peces sobre paper de forn. Estirar l'argila sobre una superfície lleugerament enfarinada i maizena.
Ara ja es pot modelar o deixar empremtes sobre la pasta. També podeu utilitzar talladors de galetes per tallar formes. Podeu utilitzar una palleta per fer un forat a la part superior de l'ornament així podreu afegir més tard la cinta per penjar-lo. Poseu al forn durant una hora aproximadament (depenent de la gruixària de les peces).






Comentaris

Publica un comentari a l'entrada