Translate

diumenge, 14 de febrer del 2016

Mòbils Montessori per a nadons

Des de el naixement, anem rebent estímuls que fan que el nostre cervell creï milers de connexions neuronals. 

El cervell del nadó és una esponja i el seu futur potencial dependrà de la qualitat dels estímuls absorbits, un clar exemple és el llenguatge; encara que el nen no rebi classes sobre com parlar, simplement absorbirà l'idioma o idiomes del seu entorn i parlarà. 

Una excel·lent eina sensorial per als primers mesos són els mòbils.


Propostes de mòbils Montessori
Tal i com comenten a "Apuntes de mamá", els experts en el mètode Montessori han proposat una sèrie de mòbils que capten totalment l'atenció dels nadons, els fan gaudir, desenvolupar la seva concentració, i el seguiment visual. 
Aquesta sèrie consta de diferents mòbils dissenyats d'acord a la capacitat visual que va assolint el nadó, ja que recordem que neixen amb una visió borrosa que es va afinant a mesura que passen els mesos. 
El nadó està llest per gaudir d'aquesta activitat aproximadament al cap de 15 dies de néixer. Podem canviar de mòbil cada dues setmanes però el millor és seguir les pistes que ens dóna el nadó, si notem que perd interès és recomanable passar al següent mòbil. També podem rotar-los novament o repetir el que més li hagi agradat. 
Personalment els faria a casa, amb material per a treballs manuals, però també els venen fets.

MÒBILS VISUALS

1. Munari / Blanc i negre: 
Mòbil Munari

És el primer de la sèrie i porta el nom de l'artista italià que el va dissenyar; Bruno Munari. Consisteix en figures simètriques de color blanc i negre acompanyades d'una esfera transparent. Les proporcions del mòbil estan relacionades directament amb la mida de l'esfera. 
El contrast de colors i el reflex de la llum en l'esfera estimulen correctament l'interès del nadó. 
Tot i que el Munari és el mòbil original també es poden utilitzar altres dissenys respectant el binomi de colors: blanc i negre.
Mòbil Munari
Nosaltres ús vam proposar aquest imprimible:

2. Octaedres
Mòbil d'octaedres
Mòbil d'octaedres
Continuem amb els colors contrastats i toca el torn als colors primaris. Són 3 octàedres; blau, groc i vermell. La particular és el material amb què està fet aquest mòbil, cartolina metàl·lica, que aconsegueix un efecte magnètic en l'atenció del nadó.
Tutorial

3. Gobbi
Mòbil Gobbi
Ara introduirem 5 colors diferents però de la mateixa gamma.
Aquest mòbil porta el cognom del seu dissenyador i consta de cinc esferes que van d'un to fosc a 1 clar, acomodades en una filera de 45º. 
En el disseny original cada pilota està coberta de fil, normalment blau, tot i que també hi ha versions en altres colors.
Es pot fer una versió més senzilla amb esferes pintades dels colors corresponents.
Mòbil Gobbi
Mòbil Gobbi
Mides
Tutorial

4. Ballarins
Mòbil ballarins
Són quatre ballarins de paper metal·litzat, pel que són molt lleugers, i es mouen amb molta gràcia en l'aire.
Mòbil ballarins



5. Natura / Colors
Mòbil de la natura
Al voltant del tercer mes els ulls del nadó perceben molt millor els colors i detalls pel que tindreu més llibertat pel que fa al dissen dels mòbils. Podem penjar 5 elements acolorits, com uns rodets de fil o inspirar-nos en la natura, perquè el nadó gaudeixi d'aus, papallones, balenes, etc.
Mòbil Arc de Sant Martí

MÒBILS TÀCTILS

6. Elástico amb cèrcol / cascavell
Mòbil amb cercol
Una vegada que el nadó comença a tenir control del moviment de les seves extremitats podem oferir mòbils que pugui tocar, agafar i batre. Podem lligar-li a un elàstic, un cèrcol de fusta o un cascavell. Amb aquest tipus de mòbils establim les primeres experiències causa-efecte en el nadó doncs aviat comprendrà que en copejar l'objecte es produirà un so o un moviment. Aquest mòbil el podem introduir quan el nadó doni senyals de què està a punt.
Mòbil amb cascavell


TIPS:
- El Lloc on col·locarem el mòbil ha de ser un espai ventilat i amb bona il·luminació natural. Millor que sigui un lloc diferent de l'àrea per dormir, d'aquesta manera ajudem a què el nadó associï els moments de descans i de joc, pot ser que algunes vegades es quedi adormit en observar el mòbil però cal tenir clar que el propòsit d'aquesta activitat no és dormir.
Un matalàs a terra, acompanyat d'un mirall és l'espai ideal. 
- El Moviment del mòbil ha d'estar produït pel corrent natural de l'aire a través d'una finestra o d'un ventilador, la idea és que sigui un moviment amb una cadència natural. 
- Per Penjar els mòbils es pot instal·lar una armella en el sostre a 50 cm de la paret aproximadament. L'alçada a la qual es col·loca el mòbil ha de ser aproximadament 30 cm sobre la seva panxeta. 
- Els Mòbils visuals estan fets de materials no aptes per xuclar, pel que únicament són perquè els nadons en gaudeixin visualment i no manipulativament. 
- No Interrompre. Aquesta activitat posa el nadó en una situació de concentració i atenció pel que és de summa importància no distreure. Aquesta recomanació que ens dóna el mètode Montessori no només s'aplica per als mòbils; respecta quan l'infant estigui absort en una activitat, si necessites la seva atenció, espera a què acabi el seu moment de concentració, ja sigui que estigui pintant, observant una planta, etc. 
- Mai hem de deixar als nadons sols o sense supervisió.


+info: Moviles Montessori (Apuntes de mamá)
+info: Montessori infant mobiles (How we Montessori)
+info: Tutorials per a fer mòbils (Alternative)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada