Translate

divendres, 21 de juliol de 2017

Gelosia entre germans, un nou membre a la família


A vegades, l'arribada d'un nou membre de la família pot donar pas a la gelosia entre germans, fins i tot hi ha casos en què la gelosia es dóna entre el pare i el nou bebè o entre els alumnes i un nou membre de l'aula (però d'aquests temes potser en parlaríem en un altre post). 

Tot i que l'infant pot estar esperant amb candeletes el germanet o germaneta, un cop veuen que el nou membre de la família pràcticament no interactua amb ells i que necessita molta atenció, el nen o la nena comença a actuar amb menyspreu cap al bebè o adopta una postura més infantil a l'edat que li correspon.

La clau per evitar gelosies o perquè l'infant entengui els seus sentiments i intenti adaptar-se a la nova situació, són els pares. 
L'actitud dels pares davant la situació i la manera de dirigir-se a un o altre faran que la situació millori o empitjori. 

Les paraules són molt importants i no devem subestimar el seu poder. Un infant es pot sentir ferit amb una simple frase.
Per exemple, si el gran ens demana atenció quan s'està canviant el bolquer al petit i responem amb un: "No puc venir amb tu perquè estic canviant el bolquer al bebè" El gran pot interpretar que se li està negant ajuda per donar-la al nou membre. En canvi, si diem: "Si, clar que t'ajudaré, vinc en 10 minuts, en quant acabi amb el que estic." El pare ja no està negant ajuda al gran, i està deixant fora de la conversa al petit, cosa que fa que el germà gran ja no se senti provocat. 

Idees per a evitar gelosies:
- No posar l'excusa d'atendre a un dels germans en negar atenció als altres.
- No comparar als nostres fills. (Per exemple, explicar a la veïna, davant del germanet gran, que "el petit no dóna cap problema a la nit, en canvi el gran se la passava plorant", en canvi podem dir "el meu fill petit dorm tota la nit seguida").
- Involucrar al germà gran en les activitats diàries del petit: donar el menjar, canviar-lo, els bolquers, etc. Tot això sense obligar. Si el gran no vol participar, li hem de deixar el seu espai. Però com a mínim li haurem donat l'oportunitat de participar.

Una idea perquè el germà gran se senti important és el carnet oficial del germà gran, una idea que hem treballat junt amb Mimmuma. Aquí teniu els imprimibles que hem fet a Com aprendre a aprendre, (si entreu a Mimmuma, trobareu els creats per ella).

+info: Peleas y discusiones entre niños
+Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada