Minimons, que són?

El dissabte passat vaig tenir l'oportunitat d'assistir a un curs sobre Minimons i contes, organitzat per l'Institut de la Infància a l'escola bressol Sol Solet de Sant Cugat i impartit per Diana Comas.

Minimon animals Polars amb gel i sobre caixa de llums

Les fotos les vaig fer durant el curs i es poden veure propostes de Minimons basades en contes, però no té perquè ser així.
A continuació us faig una petita explicació del que vaig aprendre. 


QUE SÓN ELS MINIMONS?

Els minimons són representacions de mons reals o imaginaris creats a partir de peces soltes* i altres elements que poden ser més representatius i que conviden al joc simbólic.

Els Minimons poden estar creats en la seva totalitat pels infants o poden ser propostes posades en escena per un adult.
Els adults podem participar més o menys en la creació de l'escena proposant la temàtica o delimitant l'espai i materials.


*Les peces soltes són elements que no tenen un propòsit definit, per exemple, pals i pedretes que els nens troben pel carrer, petxines, caixes i tubs de cartó, etc. Serà l'infant qui busqui el propòsit de cada peça utilitzant la seva imaginació.

Minimon de peces soltes

Quan fem els Minimons, primer de tot pensarem el tema i delimitarem un espai que pot ser petit o de grans dimensions. Podem delimitar l'espai preparant el Minimon dins d'una taula sensorial, caixa, taula, estora, etc.

Minimon sobre De què fa gust la lluna?
Tindrem en compte mostrar un aspecte d'ordre a l'hora de fer la proposta, ja que als nens els agrada més començar a jugar en un espai on està tot ben col·locat i té un aspecte agradable que no en una activitat on és impossible trobar els elements necessaris perquè estan tots desendreçats.
Ens assegurarem de què l'infant sap on es guardaran els diferents elements un cop acabi el joc.

Pot ser útil tenir cistelles, capsetes o calaixos on cada element tingui el seu espai.
Podem aprofitar per a classificar i treballar diferents conceptes. Per exemple, podem classificar els animals segons si són carnívors o omnívors o els transports segons si van per terra, mar o aire.


MATERIALS:
Faré un breu llistat d'elements que podem utilitzar en els Minimons, però si voleu enllaços concrets d'on comprar material, us recomano la pàgina de Mamá Extraterrestre.

- Caixa sensorial de plàstic o fusta (segons si utilitzarem aigua o materials que embruten)
- Estovalles de colors de feltre, tèxtil, etc.
- Palets
- Sorrals
- Jardineres
- Calaix de peces soltes
- Farina, aigua, gel, sorra, plantes, etc.
- Animals, personatges, camions, cotxes, trens, dinosaures, etc. (segons el que treballem).

Minimon de peces soltes

CAL QUE TOT EL MATERIAL SIGUI NATURAL?

En algunes escoles o mètodes com el Waldorf, tot el material dels Minimons és sempre natural. No cal que sigui així, podem mesclar elements naturals amb figures de plàstic. 
Pensem que els infants, vulguem o no, avui en dia estan rodejats de plàstic, treure aquest material seria com treure una part de la seva realitat.

Minimon selva
També és possible que no tinguem prou recursos per a comprar tots els elements de materials naturals, ja que sobretot els fets de fusta, solen ser molt cars. 
Així que no passa res si posem animalets, personatges o camions de plàstic mentre posem elements no estructurats i naturals per combinar.

Intentarem que el material amb representacions del món real siguin el més realista possible i amb proporcions correctes en comparació entre les altres figures. És a dir, que si posem una vaca i un vedell, el vedell serà d'una mida més petita que la vaca i tots dos seran del color de les vaques reals i no blaus, per exemple.



BENEFICIS DELS MINIMONS

Amb els Minimons, com també amb altres propostes de joc simbòlic, treballem moltes habilitats:

- Imaginació i creativitat
- Vocabulari
- Motricitat fina
- Intel·ligència sensorial
- Paciència i concentració
- Cooperació (quan es treballa amb més nens)
- Resolució de problemes
- Experimentació
- Lògica i matemàtiques.

Minimon sobre el bosc i plantes aromàtiques

COM TREBALLAR ELS MINIMONS A L'AULA

Les propostes d'activitat o joc a l'aula solem tenir com a objectiu final l'aprenentatge.

Minimon aus
Podem aprofitar els Minimons per a treballar conceptes del currículum, proposant-los a l'infant després d'un treball previ i sempre en base als seus interessos i necessitats.

A les aules d'infantil, aquest treball previ pot venir donat, per la lectura de contes que parlen sobre els conceptes que volem que els nens aprenguin, per exemple, els dinosaures, animals de la granja, animals marins, professions, etc.

Minimon aus sobre un mirall
No cal que tots els infants estiguin a l'espai del Minimon a l'hora, els que estiguin en aquesta activitat han de poder jugar tranquil·lament.

També tindrem en compte l'edat dels nens i nenes.

Quan són nadons, els Minimons han de ser propostes més abstractes, on l'objectiu és que l'infant treballi amb diferents textures, olors, colors, sabors o sons.

Quan són una mica més grans, podrem introduir elements representatius, com figures d'animals, personatges, transports, etc. Per facilitar el joc simbòlic.

I un cop el nen ja està en l'edat en què té ben desenvolupada la imaginació, podem tornar a oferir propostes abstractes on serà ell el que decidirà si un pal representa a una persona o és un pont, per exemple.


El paper de l'adult durant l'activitat de Minimons serà la d'observador.
L'observació ens ajudarà a saber en quin moment del desenvolupament es troba l'infant, els seus interessos, i com es relaciona amb els altres. També ens donarà pistes de com el nen veu el món que l'envolta.

Si l'infant o demana, podem jugar amb ell, contestar a les seves preguntes o dir el nom dels diferents elements amb què treballa, per exemple.

Minimon de peces soltes
També pot ser interessant documentar tot el procés amb imatges i després exposar-les perquè els infants puguin recordar aquell dia i mostrar la seva feina.



Per acabar, us recomano que us passeu per la pàgina de l'Institut de la Infància  ja que ofereixen molts cursos i activitats que poden ser interessants tant per educadors com per famílies.





Minimon animals Polars amb gel i sobre caixa de llums 
Minimon de peces soltes

Minimon sobre Elmer

Minimon sobre elefants

Minimon sobre La petita oruga goluda i les papallones


IDEES D'ALTRES MINIMONS


+INFO:
Institut de la Infància
Roc en acció
Mamá extraterrestre
Jugar i jugar
La caseta de l'arbre


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada