Translate

diumenge, 1 de setembre del 2019

Explora 0-6, nou espai al MNACTEC

Avui us vull parlar d'un espai fantàstic per a infants de zero a sis anys que es troba al Museu de la ciència i de la tècnica, a Terrassa.

Al MNACTEC han apostat per l'aprenentatge a través de l'experimentació i el joc i ofereixen diferents propostes perquè els més peques de la casa puguin descobrir de primera mà els sistemes de politges, pesos, diferències entre materials, magnetisme, transparència i opacitat, joc amb la llum, practiquen els transvasaments, etc.


L'espai està dividit en dos espais principals, el gran sorral i la zona de jocs.

SORRAL:
Aquesta zona és un lloc de somni per a qualsevol infant! Una habitació plena de sorra i un munt de material per experimentar amb ella. A més de cubells de totes mides per a fer transvasaments, hi ha una taula de llum on podem deixar passar la llum o amagar-la segons la quantitat de sorra que posem a sobre, dibuixar amb els pinzells o els dits o tot el que vulguem.
A les parets hi ha diferents jocs de politges, balances, molins i transvasaments, que posem en funcionament amb la sorra.

Els nens i nenes, a través del joc, fan deduccions sobre el funcionament dels diferents mecanismes, treballen la psicomotricitat fina, els transvasaments i la coordinació ull-mans.












ZONA DE JOCS:
En aquesta zona podem trobar un munt de material per als nadons. A través de cistelles i ampolles sensorials, podran tocar materials amb diferents textures, transparències i colors. A més, hi ha objectes de la vida diària (telèfons dels antics, molins de cafè i una màquina d'escriure), que els anima a practicar la psicomotricitat fina i els fa agafar força als dits i canells.
Podem demanar estores perquè els bebès s'estirin a terra i puguin jugar tranquil·lament.





Totes aquestes joguines també les poden utilitzar els "no nadons", si els ve de gust.


També trobarem en aquest espai una rampa i un munt de cotxes, on els infants podran experimentar la velocitat dels vehicles.



I parlant de vehicles, hi ha una maqueta de tren on tots els elements són de fusta, des del tren fins a les muntanyes. Amb la maqueta, podem trobar unes safates amb peces soltes de fusta que podrem fer servir tant per a construir diferents elements del paisatge com per a carregar i descarregar el tren.


També hi ha un mecanisme que fa moure un helicòpter de fusta gràcies a unes bicis.


Un moble de joc molt interessant per als més peques, i que hem trobat en aquesta zona, ha sigut una mena de "calaixera" tota plena de portetes que s'obrien amb diferents mecanismes i amb forats a la part superior.
Els infants, a més de fer funcionar la psicomotricitat fina, a l'hora de descobrir com s'obren les portes, poden llençar diferents materials pels forats superiors i descobrir que després, aquests mateixos elements, els poden trobar darrere les portes.



A les parets d'aquest espai hi ha diverses propostes, com miralls semblants als del Tibidabo, que deformen la imatge, fins a parets on es descobreix el magnetisme de diferents materials.






LA NOSTRA EXPERIÈNCIA
Vaig veure a l'Instagram del MNACTEC, que s'havia creat aquest nou espai per als infants de 0-6 anys, així que vam decidir que aquest diumenge donaríem un cop d'ull amb la meva neboda de 3 anys.
Ha donat la casualitat de què avui el museu és gratuït, els altres dies, l'infant paga 2 € i l'adult el preu de l'entrada al museu.

Estàvem allà a les deu, que és, segons la web, l'hora a la qual obren, però ens han informat que l'espai infantil no l'obrien fins a les deu i mitja.

Un treballador del museu ens ha portat a la planta inferior (hi ha ascensor i WC a prop) i ens hem trobat amb un espai que des de fora semblava petit, però que per als nens a qui va dirigit és més que suficient.
He calculat que podrien jugar amb tota tranquil·litat grups d'entre vint i vint-i-cinc nens de dos anys.


Abans d'entrar ens han explicat que a causa de la gran quantitat de nens i nenes que havien anat els últims dies, havien hagut d'acotar l'horari i els nens podien estar dins l'espai com a màxim una hora.
També ens han donat certes normes bàsiques:
- Els infants han de treure's les sabates en entrar i deixar-les en un espai habilitat per a això.
- No portar sorra o elements del sorral a la zona de jocs sense sorra.
- Respectar i cuidar el material.

Tots els elements són de colors neutres i l'ambient que es respira és relaxant, cada infant es dedica a la seva activitat tranquil·lament.


En entrar, la nena ha deixat les sabates al seu lloc i ha fet un cop d'ull ràpid que l'ha portat directe a la maqueta de tren, però quan ha visualitzat la sorra ha deixat tot i ha anat cap allà.
Gairebé hem estat tota l'estona al sorral, la nena gaudia com una boja, i les adultes també!





Hem tingut la sort, que a l'hora a la qual hem entrat, gairebé no hi havia nens, i els que hi havia eren bastant petits i preferien estar a la zona de jocs.

Quan ja faltava uns vint minuts per a complir l'hora, hem avisat a la nena i ella ha decidit explorar les altres zones.
Després de mirar i tocar una mica tots els elements, ha estat jugant la mar de bé en una paret magnètica, on ha creat un "quadre" amb elements metàl·lics.



Hi ha hagut un moment en què els volia recollir, i de pas, s'ha posat a recollir altres elements de la zona, i mentre recollia ha descobert com funcionaven altres elements en què no s'havia fixat i s'ha posat a jugar. (A casa no recull tan fàcilment).

Ens ha costat una mica treure-la de l'espai, perquè de debò que s'ho estava passant molt bé. Haurem de tornar un altre dia!


Us recomano, que si aneu feu com nosaltres, i aviseu al nen/a una mica abans de marxar, perquè pugui acabar d'explorar i no marxi enfadat.

També recomano molt i molt, que deixeu als nens lliures, sense atabalar-los. Hem vist com alguna persona apressava al peque perquè canviés d'activitat sovint, i per aquesta causa el bebè no acabava de centrar-se en les activitats. Al cap de molt poca estona, el nen s'ha estressat i ha volgut marxar.
Com a adults, volem veure tot i aprofitar molt bé el temps, però els infants necessiten el seu temps per a manipular els objectes, veure com funcionen i practicar la seva utilitat una vegada i un altre.
Ells sols canvien d'activitat quan s'avorreixen o creuen que és convenient.


Una altra recomanació que us faria, és que truqueu abans i pregunteu si per aquell dia tenen prevista alguna visita de grup o creuen que a certa hora hi haurà molta gent, així us estalvieu trobar l'espai tancat o que el vostre nen/a no pugui gaudir com cal.

Espero que proveu l'experiència i em digueu que us sembla.

És genial trobar cada dia més llocs que es preocupen per la petita infància i que són tan acurats en les seves propostes per a aquesta edat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada