Nens racialitzats a Espanya

lamine-thior-teatreneu-spañul
 
Recomano molt el monòleg de @lamthior al @teatreneubcn

En ell explica el que és ser un nen racialitzat a Espanya. Néixer pensant que és com tots els altres i veure en l'entorn escolar com a ell el tracten diferent pel seu color de pell.

També explica l'etapa de l'adolescència, on de sobte deixa de ser un bonic nen que tots es portarien a casa a convertir-se en un presumpte delinqüent només pel color de la seva pell (en el cas de les nenes la transformació les porta a sentir que se les hipersexualitza).

I per molt que pensem que nosaltres no som racistes, només cal escoltar una mica a una persona racialitzada per veure que hi ha coses que no estem fent bé i que podem millorar.

En els pocs anys que porto treballant en l'àmbit de l'educació el que més m'ha cridat l'atenció ha sigut les actituds racistes que he pogut veure no només en famílies sinó també en educadors.

Em trenca el cor la diferència de tracte i els prejudicis sobre nens i nenes només pel color de la seva pell o per l'origen dels seus pares, sobretot si aquests provenen de l'hemisferi Sud.

Resulta que les notes baixen si una escola té molts nens racialitzats i està en un barri obrer, però, en canvi, si una escola a Sant Cugat (per posar un exemple), té molts nens de pares estrangers, normalment de l'hemisferi nord, és una escola on es creen moltes oportunitats d'aprenentatges i de socialització.

Potser en comptes de criminalitzar a infants només pel color de la seva pell i les butxaques buides dels seus pares, hauríem de fer un pensament com a societat i sobretot com a educadors, i examinar-nos a nosaltres mateixos, per si el suposat nivell baix no serà perquè no ho estem fent prou bé, això si realment existeix aquesta diferència de nivell... Per què a veure, quantes vegades et pots trobar a infants de tres anys que a més de saber la seva llengua materna saben català, castellà i anglès quan acaben el seu pas pel parvulari? Jo això només o he vist a escoles d'alta complexitat.

#racisme #educadors #teatreneu #laminethior

Comentaris