Bioblitz a l'escola bressol

bioblitz-escola-bressol-insectes

Des del principi ha quedat palès l'interès dels infants de l'aula pels insectes que anem trobant al pati i arran d'unes jornades dirigides a escoles bressol verdes, organitzades a Granollers, vam decidir fer una activitat basada en els bioblitz.

Un bioblitz és un esdeveniment que se centra a trobar i identificar el nombre més gran possible d'espècies en una àrea específica durant un curt període de temps. En BioBlitz, científics, famílies, estudiants, professores i altres membres de la comunitat treballen junts per obtenir una instantània de la biodiversitat d'una zona. Aquests esdeveniments poden tenir lloc a gairebé qualsevol zona geogràfica -urbana, rural o suburbana- en àrees tan petites com un pati del darrere o tan grans com un país.

El nostre bioblitz està adaptat a l'edat dels nostres infants, que en aquest moment tenen entre dos i tres anys.
Els primers mesos vam anar observant la varietat d'espècies animals que viuen al pati i a partir d'aquí vam crear un material específic que ajuda als alumnes ha d'identificar l'espècie observada (a través de fotos) i a fer-ne un petit recompte (en aquest cas hem posat un màxim de quatre per a facilitar l'acció de comptar).

La manera de fer el recompte de les bestioles que anem trobant al pati està basat en com ho feien a les escoles bressol d'Argentona, EBM Cargol treu Banya i EBM El Bosquet.
Aquest material està format per imatges en DIN A4 de les bestioles que normalment trobem al pati i un espai on anar enganxant les imatges de la mateixa bestiola en petit.
Cada cop que un alumne troba un d'aquests animals, agafa una de les imatges petites i l'ha de classificar buscant el lloc corresponent en la imatge gran. En acabar el dia, comptem quantes espècies de cada hem trobat.

bioblitz-escola-bressol-insectes

Tot i que no hem posat en tots els casos el nom específic de cada espècie, intentem anomenar a cada animal pel seu nom, per exemple, no estem parlant d'un piu-piu, si no d'un ocell o hem trobat un cent-peus i no un bitxo.

L'experiència fa que els infants siguin més conscients de les espècies que habiten al nostre pati, fomentant el respecte cap a la natura, a més, treballem nou vocabulari i les logicomatemàtiques a través de la classificació i el recompte.

Comentaris