Explorant la flotabilitat amb vaixells reciclats
La ciència pot ser una gran aventura per als més petits, i no hi ha millor manera d'aprendre que experimentant. Avui et proposo una activitat perfecta per explorar la flotabilitat dels objectes a través de la creació de vaixells amb materials reciclats i elements de la natura. Aquesta experiència, a més de ser divertida, permet als nens i nenes desenvolupar el seu pensament científic, la seva creativitat i la seva motricitat fina.
Materials necessaris:
Taps de suro
Palletes o pals de gelat
Cartó, paper d'alumini o plàstic reciclat
Fulles grans o escorces d'arbre
Cola, corda, gomes...
Tisores (sota supervisió adulta)
Recipient gran amb aigua (pot ser una banyera, una galleda o una piscina petita) o bassals.
Pas a pas:
Construcció del vaixell: Anima els nens a experimentar amb diferents materials reciclats i naturals per dissenyar el seu vaixell. Poden provar amb suros units amb corda, bases de cartó impermeabilitzades o fins i tot fulles grans com a base flotant.
Prova de flotabilitat: Ompliu un recipient amb aigua i proveu si els vaixells floten. Aquí podeu parlar sobre quins materials floten millor i per què.
Exploració del moviment: Per fer l'activitat encara més interessant, poden incorporar elements que generin vent per moure els vaixells, com ventalls de paper, palletess per bufar...
Observacions i reflexions: Quin tipus de vaixell ha flotat millor? Quins s'han mogut més ràpidament? Què passa si afegim pes?
Variants de l'activitat:
Cursa de vaixells: Cada nen pot fabricar el seu propi vaixell i després bufar per veure quin arriba primer a la meta.
Càrrega i flotabilitat: Experimentar amb diferents pesos sobre els vaixells per veure quina càrrega poden suportar abans d'enfonsar-se.
Dibuixar i registrar: Poden fer un dibuix del seu vaixell abans i després de provar-lo, anotant els canvis que han fet per millorar-ne la flotabilitat.
Aquesta activitat no només introdueix el concepte de flotabilitat de manera vivencial, sinó que també desperta la curiositat i l’amor per la ciència des de ben petits. T’animes a provar-la amb els infants? Explica'ns com ha anat l’experiència!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada